Hírek

„Egy napom” pályázat nyertesei

A Néprajzi Múzeum partnerségben a Csíkszeredában működő Etnospottal fotó és videó pályázatot írt ki Csíkszeredában tanuló diákok számára. A pályázat témájának alapjául szolgál egy 1936-ban készült fotósorozat, amely a Magyarországon élő kislány, Püspöki Örzse egy napját dokumentálja. A pályázat célja a fiatalok számára kihívást jelentő kulturális-művészi termékek létrehozása, amelyek önmagukban is értéket képviselnek, illetve általuk összehasonlíthatóvá válik, mi változott közel 9 évtized alatt a gyerekek életében, hogyan telik egy mai diák mindennapja /(iskolás napja) Székelyföldön.

Felhívásunk 7. és 8. osztályos, valamint 9. és 10. osztályos   magyar nyelven tanuló gyerekek számára szólt. Témája, egy hétköznap – a pályázó által fontosnak tartott – eseményeinek megörökítése az ébredéstől egészen a lefekvésig, egy fotó sorozat vagy egy szerkesztett videó segítségével.

Mindkét kategóriában a fődíj egy Budapesti hétvége, a második és harmadik helyezettek 20.000 illetve 10.000 ft-os ajándékutalványban részesültek

16 diák nyújtott be pályamunkát, a díjazottak a következők:

 

7-8 osztályos kategória

Fődíj: Dornescu Henriett, Petőfi Sándor Általános Iskola, VII C.

Ötletes, kreatív fotódokumentációt készített, rímbe szedett feliratozással

Dornescu Henriett munkája
Dornescu Henriett munkája

 

 

9-10 osztályos kategória

Fődíj: Máthé Botond, Nagy István Művészeti Iskola, X B.

Máthé Botond munkája
Máthé Botond munkája

 

II. díj:

Dobos Etelke, Nagy István Művészeti Iskola, X B.

Szabó Bálint Anna, Kájoni János Szakközépiskola X o.

 

III díj:

Deák Katalin, Venczel József Szakközépiskola X B.

Szőke Anett, Venczel József Szakközépiskola X B.

 

A legaktívabb iskolának járó különdíjat a Venczel József Szakközépiskola kapta, az intézményből tíz pályamunka érkezett.

 

A díjazottak közül két pályamunka emelkedik ki:

Máthé Botond erős képi megfogalmazású, művészi igényességgel elkészített fotómontázzsal jelentkezett, a képaláírásai irodalmi szempontból is értékelhetőek.

Dobos Etelke expresszív vizualitású fekete-fehér videóját futurisztikus zene és tömör, kifejező szöveg kiséri