Hírek

A 100 Tagú Cigányzenekar koncertje Bukarestben

2024. június 10-én, 19.00 órától a bukaresti Palotaterem (Sala Palatului) színpadán lép fel a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar. A Magyar Örökség és Hungarikum-díjas, közel négy évtizede alakult világhírű társulat klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. A világ öt kontinensének számos városában több mint ezer koncertet adott.

A 100 Tagú Cigányzenekar hagyományápoló művészeti tevékenysége felbecsülhetetlen érték, nincs párja a világon. Komolyzenei – többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss – művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt játszanak. A 100 Tagú Cigányzenekar fennállása óta 27 CD-t és 5 DVD-lemezt jelentetett meg, ebből 5 platina és 9 aranylemez lett.

A Magyar Örökség-díjat 2000-ben kapták, ugyanebben az évben bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe is. A zenekar „művészi és hagyományőrző teljesítménye” okán került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, ezáltal 2014. március 18-tól jogosult a Hungarikum kitüntető cím használatára. A Hungarikum minősítés olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarság csúcsteljesítménye.

A 100 Tagú Cigányzenekart a virtuozitás és a játékosság jellemzi. A széles repertoár előadásához nagymértékű lelkesedés társul, ezáltal a zenekar a partitúrák tökéletes lejátszása mellett felejthetetlen érzelmeket is közvetít. A „100 hegedű” ötvözi a roma örökséget a klasszikus, nagy mesterek fegyelmével, amellyel minden alkalommal felvillanyozza a közönséget. A zenekar tagjainak energiája, tehetsége, improvizációja és a belőlük áradó ösztönös tehetség minden előadott darabban egyaránt fellelhető.

A koncerthez kapcsolódóan mutatjuk be a magyar Néprajzi Múzeum által készített Húzd rá cigány! – A „czigány zene” Liszttől a Hungarikumig kiállítás román változatát, mely a koncert napján a Palotaterem előcsarnokában tekinthető meg. A kiállítás kiindulópontja Liszt Ferenc A czigányokról és a czigány zenéről Magyarországon című, magyar nyelven 1861-ben megjelent könyve, amely eredetileg 1859-ben, Párizsban jelent meg Des Bohémiens et de leur musique en Hongrie címmel.

Forrás: culture.hu