Hírek

ETNOSPOT

Megnyitott a Néprajzi Múzeum örökségpont-hálózatának első bázisa Csíkszeredában

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg a Néprajzi Múzeum örökségpont-hálózatának első állomását 2024. június 3-án Csíkszeredában.

A Néprajzi Múzeum azért vállalta az új, határokon átívelő feladatot, hogy az intézmény kultúrstratégiai küldetéséhez kapcsolódóan hatékony kulturális, oktatási és turisztikai együttműködések jöhessenek létre a helyi közösségekkel. Emellett a múzeum időszaki és állandó kiállításaihoz, illetve gyűjteményéhez kötődő ismeretközvetítésre helyezi a hangsúlyt. A kihelyezett családi- és gyermekfoglalkozásokon alkotó jellegű, élménygazdag módszerekkel szólítja meg a fiatal korosztályokat, hogy néprajzi ismeretekkel bővíthessék kulturális horizontjukat. Mindemellett az Etnospotban megpihenhetnek, beszélgethetnek a betérő vendégek, és a Néprajzi Múzeum múzeumi boltjának kínálatából, kiadványaiból is válogathatnak.

„A csíkszeredai Örökség Pont megnyitása jól szimbolizálja, hogy korunk megváltozott feltételeire nem béklyóként, hanem lehetőségek tárházaként kell tekintenünk. Napjainkban az életkörülmények rohamos átalakulása, a kulturális és fogyasztási igények hangsúlyainak eltolódása azonnali paradigmaváltásra és útkeresésre készteti a szakembereket. Ezért válik oly becsessé a kulturális értékőrzés és értékközvetítés minden innovatív modellje, mint az Etnospot is. Jól nézzük meg ezt a remek, hangulatos és korszerű bázist, kulturális műhelyt, ami itt körülvesz minket, mert ez nem más, mint a hagyománytiszteleten alapuló bátor újítás, a jövő záloga” – Így emelte ki itt olvasható megnyitóbeszédében Závogyán Magdolna államtitkár.

„A Néprajzi Múzeum kultúrstratégiai intézményként a teljes magyar nyelvterületen aktívan végzi a feladatait, teljesítve küldetését. Az intézmény a fővárostól távol eső pontokon, helyben működő intézményekkel, szervezetekkel szoros együttműködésben, valódi hálózatot kíván kialakítani. Ennek a hálózatnak az első és kitüntetett jelentőségű állomásaként készült el és nyílik meg Csíkszereda sétáló utcáján, látványos belsőépítészeti megoldásokkal, a budapesti Városligetben működő, 2022-ben átadott főépületet idéző hangulattal az Etnospot irodája” – fogalmazott Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

Csíkszereda többek között a csíksomlyói búcsú közelsége révén a magyar kultúrában és a keresztény hagyományokban kiemelkedő szerepet játszik, ennél fogva egyfajta hálózati központként is felfogható. Mindez szimbolizálja a Néprajzi Múzeum misszióját: saját tapasztalatokra épülő tudásélményt, közvetlen kapcsolódást, egyfajta összekötő hidat kínál az intézmény és a régió, a múlt és a jelen, a tudomány és a mindennapi élet, a tanulás és a szórakozás lehetőségei között.

 

Csíkszereda-Budapest, 2024. június 3.