Hírek

Közös missziónk a műtárgyak megőrzése

Reflektorfényben a veszélyes anyagok

Folytatódott a Petőfi Kulturális Program keretében megvalósuló ismeretterjesztő szakmai nap sorozat, amelyet a Múzeumi Állományvédelmi Bizottság (MÁB) tart az ország vidéki múzeumaiban. Győr-Moson-Sopron vármegyében a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum fogadta a rendezvényt, a Cselley- házban csodálatos helyszínt biztosítva az előadásoknak, közös gondolkodásnak.

Fotók: Tabi Orsi
Fotók: Tabi Orsi

Az előadássorozat alapvető ismereteket kíván átadni a múzeumi állományvédelem területén, hangsúlyozza a múzeumi dolgozók csapatmunkájának fontosságát, összefoglalja a MÁB tevékenységét és célkitűzéseit, részletezi azokat a körülményeket és területeket, amire hangsúlyt kell fektetni a műtárgyak hosszútávú megőrzésének érdekében.

Ám, mindennél fontosabb az emberi egészség és emiatt a munkavédelmi előírások betartása. Múzeumi környezetben számtalan olyan anyaggal találkozhatnak a kollégák, amelyek veszélyesek lehetnek számukra, ezért különös odafigyeléssel kell eljárni, védőfelszerelést alkalmazni, amikor műtárgyakkal dolgozunk.

P. Holl Adrien /állományvédelmi szakértő, levéltári főrestaurátor/ Műtárgyakban rejlő veszélyes anyagok című előadásában részletezi azokat a veszélyes anyagokat, amivel találkozhatunk a múzeumi gyűjteményekben. Bizonyos anyagok mérgező kipárolgásúak, belélegezve visszafordíthatatlan károkat, súlyosabb esetben halált is okozhatnak.

és Sipeki Zoltán /MÁB tag, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum állományvédelmi osztályvezető/ Múzeumi kártevők és a penész megjelenése című előadásában szintén felhívja a figyelmet a védőfelszerelés elengedhetetlen használatára.

Az ismeretterjesztő napon az előadók lehetőséget biztosítottak a helyben felmerülő szakmai kérdésekről folytatott eszmecserére is, mely során több fontos kérdést jártak körbe a résztvevők. A hiánypótló rendezvény lehetőséget ad állományvédelmi szempontból minél szélesebb körben támogatni az ország felbecsülhetetlen műtárgyállományát őrző kulturális intézményeit s egy kiváló alkalom közös tapasztalataink, illetve felmerülő problémáink megoldásainak szakmai megvitatására.

Fotó: Tabi Orsi
Fotó: Tabi Orsi

Az ismeretterjesztő nap teljes programja:

10.00 - 11.30
A múzeumi állományvédelmi tevékenység
Műtárgyterekre ártalmas környezeti hatások
Előadó: Orosz Péter
/MÁB tag, Néprajzi Múzeum - állományvédelmi csoportvezető/

11.40 - 12.30            
Műtárgyterek szellőztetése és takarítása
Előadó: P. Holl Adrien
/állományvédelmi szakértő, levéltári főrestaurátor/                                          

13.15 - 14.00
Múzeumi kártevők és a penész megjelenése
Előadó: Sipeki Zoltán
/MÁB tag, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum állományvédelmi osztályvezető/

14.10 - 14.55
Műtárgyakban rejlő veszélyes anyagok                    
Előadó: P. Holl Adrien

15.05 - 16.05
Műtárgyterek kialakítása
Előadó: Orosz Péter

16.05-16.30
Kötetlen beszélgetés és programzárás

Az ismeretterjesztő nap a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet közös szervezésben, a Petőfi Kulturális Program részeként valósult meg.