Hírek

Örökségvédelmi mintaprojekt a Székelyföldi múzeumokban

A Nemzeti Összetartozás Éve szellemiségére a Néprajzi Múzeum elkötelezte magát, hogy az általa irányított „néprajzi tartalmak digitális fejlesztése” elnevezésű országos kompetenciafeladat keretében, rendhagyó kulcsfeladatot fogalmaz meg, Örökségvédelmi Mintaprojekt a Székelyföldi Múzeumokban címmel.

Az előzmények nélküli, mindeddig egyedülálló program kettős célkitűzést vállalt magára. A Néprajzi Múzeum, mint stratégiai intézmény, illetve a „néprajzi tartalmak digitális fejlesztése” elnevezésű országos kompetenciafeladat felelőse, feladatának és küldetésének érzi a jelenlegi határon túli ágazati intézmények segítését. A program sikeres teljesítése után az adott intézmények is rendelkezni fognak korszerű, digitalizált állományokat is tartalmazó, publikálási lehetőséggel bíró nyilvántartással.

Az elmúlt évtized szakmai tapasztalatai bebizonyították, hogy ez egy hosszú, éveken átívelő és kitartó munkával érhető csak el. Ennek a folyamatnak az első lépcsője, hogy elinduljon a gyűjtemények digitális képi feldolgozása. A magas minőségű és felbontású képek jelentik azt a stabil alapot, amelyre később épülhet egy-egy tárgycsoport vagy gyűjtemény bemutatása és közzététele.

A program megvalósításában jelenleg az alábbi együttműködő partnerek vesznek részt:

  • Csíki Székely Múzeum – Csíkszereda
  • Haáz Rezső Múzeum – Székelyudvarhely
  • Székely Nemzeti Múzeum - Sepsiszentgyörgy
  • Tarisznyás Márton Múzeum – Gyergyószentmiklós
  • Maros Megyei Múzeum – Marosvásárhely

 

Ahhoz, hogy az együttműködésben szereplő intézmények is rendelkezzenek korszerű, digitalizált állományokat is tartalmazó, publikálási lehetőséggel bíró nyilvántartással a Néprajzi Múzeum szakemberei komplex, 5 pilléren nyugvó feladatrendszert dolgoztak ki. Ennek egyik fázisa a digitalizálás. A Néprajzi Múzeumban rendelkezésre álló eszközök lehetőséget biztosítanak, hogy egyszerre több intézményben végezhessünk minden szakmai igényt kielégítő munkát.

A program keretében a nyilvántartási és Digitalizálási főosztály munkatársai minden esetben az adott partnerhez utazva végzik a tevékenységet. A fotóstúdiók felépítése után gyakorlati képzésben részesítik az erdélyi kollégákat, akik napokon keresztül közösen gyakorolnak a kölcsönzött fotófelszereléssel.

 

Maros Megyei Múzeum, Marosvásárhely

A PhaseOne síkágyas digitalizálási eszközpark segítségével több mint 25 ezer archívumi anyag került feldolgozásra az elmúlt egy évben. Az így született digitális tartalmak archiválását és biztonsági mentését szintén vállalata a Néprajzi Múzeum, ami szintén jelentős segítség az adott intézményeknek.  A terveknek megfelelően 2024. év első felében az itt felépített stúdió lebontásra került, majd egy biztonságtechnikai csomagolás után átszállításra átköltözött Gyergyószentmiklósra.

 

Haáz Rezső Múzeum, Székelyudvarhely

Az archiválási és mentési feladatok után, itt is lebontásra, majd csomagolásra kerül a stúdió a 2024. év első felében. Innen Sepsiszentgyörgyre költözött át a stúdió.

 

Tarisznyás Márton Múzeum, Gyergyószentmiklós

A 2024-es év első felében megkezdődött az előkészítő szakasz a stúdió fogadására. Meghatározásra kerültek a digitalizálandó tárgycsoportok és a gyűjteményi egységek. A tervezett menetrend szerint Marosvásárhelyről ide érkezett a felszerelés, mely itt kerül összeépítésre.

 

Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy

Szintén egy előkészítő munka zajlott az év első felében.

Mindkét utóbbi helyszínen július első hetében megtörtén a helyszíni oktatás és a több napos gyakorlati képzés, így átadásra került mindkét eszközpark.

 

 

Az örökségvédelmi programban résztvevő kollégák:

Garai Edit múzeumi fotós,

Sarnyai Krisztina múzeumi fotós,

Szász Marcell múzeumi fotós,

Odler Zsolt projektvezető, főosztályvezető.