Hírek

Pályázati felhívás a Néprajzi Múzeum Nemzetközi Népismereti Filmszemléjére

A Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány 2014-ben indította el a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét. A szemle minden évben ifj. Kós Károly születési helyén, a kalotaszegi Sztánán kerül megrendezésre. A Néprajzi Múzeum a hagyományokat és a helyszínt megtartva, 2023-ban átvette a filmszemle szervezési feladatait és a pályázat lebonyolítását az Alapítványtól.

A filmszemle időpontja és helyszíne:

2024. augusztus 22–25., Sztána (Románia)

 

Pályázati feltételek

A pályázatra 2020–2024 között készült alkotásokat várunk.

Egy pályázó összesen három pályaművet nyújthat be.

A pályázat nyelve magyar.

A beadandó film nyelve magyar vagy magyar nyelven feliratozott.

A pályázatra olyan alkotások is benyújthatók, melyek már valamely médiumban bemutatásra kerültek.

Nevezési díj nincs.

Jogi és személyi feltételek

Állampolgárság és lakóhely tekintetében a kiíró nem köt ki feltételt a pályázókkal szemben.

Magánszemélyek, stúdiók és intézmények is pályázhatnak.

 

 

FELNŐTT KATEGÓRIA

Téma

A néprajz, valamint a kulturális és szociálantropológia témaköre, például társadalmi jelenségek, egykor és ma is élő közösségi szokások, családi tradíciók, az anyagi kultúra emlékei és élő hagyományai. A pályázatra főként a Kárpát-medencei etnikumok és a szórványban, diaszpórában élő magyarság kultúrájával foglalkozó alkotásokat várunk.

Műfaj

Dokumentum- és ismeretterjesztő filmek.

A felnőtt kategória alkotásainak hossza max. 60 perc lehet.

Technikai paraméterek

A válogatásra benyújtandó filmeket min. 1080x1920 felbontásban, MP4- fájl h264 kódolással kérjük feltölteni. A technikailag gyenge minőségű filmeket az előzsűri elutasítja.

A versenybe beválogatott filmekből július 20-ig tömörítetlen fájlt, és egy max. 2 perces összefoglalót (trailert) kérünk.

 

Etno TikTak  IFJÚSÁGI KATEGÓRIA

Pályázhatnak 7–12. évfolyamos diákok egyéni, vagy csoportos alkotásokkal.

Téma

Készíts filmet/videót olyan tartalmakról, megmaradt tárgyi és építészeti emlékekről vagy szokásokról, amelyek szeretnéd, ha nem merülnének a feledés homályába!

Kutass fel a környezetedben egykor és ma is élő közösségi tartalmakat, családi hagyományokat, társadalmi jelenségeket, melyek gazdagítják mindennapjainkat, ünnepeinket, vagy mutass be olyan személyeket, akik őrzik a népi kultúra tárgyi és szellemi értékeit! Részese vagy egy sajátos hagyományokkal és értékrenddel rendelkező csoportnak, szubkultúrának, ha igen, akkor neked is itt a helyed! Légy különleges, kreatív, teremts összhangot a tartalom és a hangulat között. Használj filmnyelvi eszközöket, az eredetiség is fontos értékmérő.

Műfaj

Kisfilm

A kevesebb néha több? 5 percben mutatnád be az érzelmek és hagyományok kavalkádját? Bízd magad a kreativitásodra és kápráztass el minket. 

Film

Úgy érzed, hogy a mondandód nem fér bele 5 percbe? Akkor légy te a valóság mestere, mutasd be a „világod” maximum 12 percben, inspirálj és gondolkodtass el minket is. 

Social media tartalom

Vezess be minket is a közösségi médiába. Légy trendi, kreatív és taggelj be minél több elemet a felhívás témáiból a 2 perces videódban. Ha együtt fogunk vibrálni, garantáltan tiéd a közönségdíj.

 

Technikai paraméterek

Pályázhatsz bármilyen képfelvevő eszközzel (okostelefon, videokamera) készült alkotással.

A pályamunkák feltöltését MP4-fájl, fekvő formátumban (16:9) kérjük.

 

Az értékelés szempontjai

Fontos a különleges, egyedi témaválasztás, a tartalommal koherens hangulat- és atmoszférateremtés. Érték a filmnyelvi eszközök kreatív, változatos alkalmazása, a technikai ötletesség, eredetiség.

 

Pályamunkák beadásának feltételei

A pályázó a pályázatra jelentkezésével egyidejűleg felelősséget vállal arra, hogy pályázati anyaga a saját ötletére alapozott, továbbá arra, hogy a benyújtott film nem sérti harmadik személy szerzői, felhasználói, illetve személyiségi jogát, valamint annak nyilvánosságra hozatala semmilyen jogszabályt nem sért.

Amennyiben a pályamunka részét képezi létező termék vagy harmadik személy létező jogi személy jogilag védett (védjegyoltalomban részesülő) márkajelzése, logója vagy bármely más arculati eleme, a pályázat érvényességének feltétele az adott márka, logó vagy arculati elem jogtulajdonosának (a védjegy jogosultjának) írásos hozzájárulása a pályázatra jelentkezéshez.

Amennyiben a pályamunka harmadik személy bármely jogát sérti, az abból fakadó bármilyen igény tekintetében a pályázó jogi felelősséggel tartozik, és a pályázat benyújtásával egyben mentesíti a kiírót mindennemű jogi igény érvényesítése alól.

A pályázóknak és munkáiknak meg kell felelnie továbbá a kiírásban szereplő feltételeknek.

A kiíró a pályázat elkészítésével kapcsolatos költségeket nem téríti meg.

 

Szerzői és felhasználói jogok

A pályázók a pályamunkához fűződő szerzői és személyiségi jogaikra vonatkozóan a jelentkezéssel egyidejűleg vállalják az alábbiakat: a pályázati feltételek elfogadásával hozzájárulnak ahhoz, hogy a pályázatra beküldött alkotásuk a Néprajzi Múzeum archívumába kerüljenek és azokat a Néprajzi Múzeum programokon, múzeumpedagógiai foglalkozásokon, saját rendezésű kiállításaiban időbeli, területi és a felhasználás módjának korlátozása nélkül felhasználja. Minden egyéb felhasználás külön megállapodás tárgyát képezi. Amennyiben a pályázó a felhasználói fenti nevezett feltételekhez nem járul hozzá, erről a nevezési lapon külön nyilatkozatot tesz. Ez a nyilatkozat nem zárja ki a pályázót a filmszemlére történő nevezésből. 

A pályázó a pályázatra jelentkezéssel egyidejűleg – az esetlegesen elnyert díj kivételével – lemond mindenféle térítési és költségigényéről.

A pályázat kiírója a pályázati kiírásban leírtak megváltoztatásának jogát fenntartja.

 

A nevezéseket 2024. május 10-től várjuk a palyazat.neprajz.hu oldalon.

A filmek beküldési határideje: 2024. június 10.

A nevezett filmek közül előzsűri választja ki a szemlére bejutó alkotásokat.

A versenybe került filmek alkotóit a nevezési lapon megadott e-mail címen értesítjük. A versenyfilmek listáját a pályázat kiírója 2024. július 15-én teszi közzé a Néprajzi Múzeum honlapján.

 

Díjak

Felnőtt kategória                               Ifjúsági kategória

I. díj: 200 000 Ft                                150 000 Ft

II. díj: 150 000 Ft                               100 000 Ft

III. díj: 100 000 Ft                              50 000 Ft

 

Információ

Szakmai kérdés esetén
Koltay Erika
koltay@neprajz.hu
+36 30 668 6614
Ifjúsági kategória

Szervezés

Nagel Edith
nagele@neprajz.hu
+36 30 606 9560

 

JEGYEK