Hírek

Szegeden rendezik meg a Néprajzos Muzeológusok Országos Találkozóját

Ebben az évben Szegeden rendezik meg a néprajzos muzeológusok legnagyobb országos szakmai rendezvényét. Október 16-18. között a Vármúzeumban zajlanak majd az előadások, workshopok a Néprajzos Muzeológusok Országos Találkozóján, melynek központi témája: az üveg. Emellett itt ismertetik majd a „Néprajz a közgyűjteményekben” című új, országos online adatbázist is.

Idén Szegeden rendezik meg a néprajzos múzeumi szakemberek legnagyobb szakmai programját, a Néprajzos Muzeológusok Országos Találkozóját. A rendezvény 2024-es központi témája az üveg: az üveg mint műtárgy, az üveg mint műtárgyak anyaga, az üveg mint muzeológiai állagvédelmi, restaurálási és raktározási probléma, az üveg mint épületek, lakberendezések, bútorok, viseletek része, az üveg mint társadalmi gyakorlatok tárgya és kelléke.

Az előző évekhez hasonlóan nagyobb lélegzetű, átfogó előadásokat és aktív, párbeszédes és kiscsoportos témafeldolgozásokat is tartanak majd a Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyén, a Vármúzeumban. Ezeken a programokon a különböző múzeumi néprajzi gyűjtemények üvegtárgyait mutatják be az előadók, valamint ismertetik a korábbi és jelenlegi kutatásaikat. A néprajzos szakemberek mindezek mellett megismerhetik a Móra-múzeum új állandó néprajzi kiállítását is.

A Néprajzi Múzeum főszervezésében megrendezésre kerülő találkozón ismertetni fogják azt az újonnan létrejött online adatbázist is, amely a hazai múzeumok néprajzi tematikájú gyűjteményeit és információit ismerteti. A „Néprajz a közgyűjteményekben” című online adatbázis egy összefoglaló és helyzetértékelő országos kutatás eredményeként jött létre, a Magyar Néprajzi Társaság, a Néprajzi Múzeum és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében.

Az országos kutatás célja nem egyszerűen az érintett intézmények néprajzi gyűjteményi történeteinek összefoglalása volt, hanem sokkal inkább a néprajzi gyűjtemények, mint tudományos források formálódásának bemutatása az intézményekben. A www.kozgyujtemeny.neprajz.hu felületen elérhető online kézikönyv még nem lezárt munka, tartalma folyamatosan bővül. A készítők szándéka az, hogy valamennyi magyar vonatkozású néprajzi közgyűjtemény fontosnak érezze, hogy szerepeljen benne. Emellett szeretnék a tartalmát folyamatosan aktualizálni, öt éves ciklusokban naprakésszé tenni.

A Néprajzos Muzeológusok Országos Találkozójának programfüzete letölthető itt.

JEGYEK