Szerző: Bankovics Attila, Főzy Vilma, Vay Márton

Amazónia

Utak az indiánokhoz

Kiállítási vezető

Néprajzi Múzeum, Budapest, 2011. 64 p.

A Néprajzi Múzeum második emeletének hat termét foglalja el a 2011. július 14. - 2012. április 8. között megtekinthető kiállítás. A Magyar Természettudományi Múzeum és a Greenpeace közreműködésével három téma köré csoportosítottuk a tárlatot. Amazónia természeti képét fotókkal és állatvilágának néhány érdekes példányával mutatjuk be. A kiállítás gerincét az a néprajzi anyag adja, amely elsősorban Boglár Lajos gyűjtéséből, az 1960-70-es évekből származik a területről, és a hagyományos trópusi őserdei kultúra tárgyait vonultatja föl. A női és férfi munka eszközeit, rituális maszkokat, a sámán fölszerelését éppúgy megtaláljuk, mint az Amazónia különleges művészeti ágát képviselő tolldíszeket. A napjainkban bekövetkező változások, az erdőbe mind mélyebbre hatoló civilizáció alapvetően kétféle lehetőséget kínál az indiánok számára. Az amazóniai államok természetvédelmi parkokat hoznak létre, amelyben az oda költöző őslakók lehetőséget kaphatnak arra, hogy tradicionális életformájukat háborítatlanul tovább folytassák. Mások az asszimiláció útjára lépnek, az erdő mélyéről könnyebben megközelíthető telepekre költöznek, ahol orvosi ellátásban, oktatásban lehet részük. Mezőgazdasági terményeikkel, kézműves termékeikkel bekapcsolódhatnak az árutermelésbe, a turizmusba.

A kiállítást a természetvédelem témája, az esőerdőt fenyegető veszélyek, és az ezek elhárítását célzó törekvések ismertetése zárja.
A kiállításhoz készült, mintegy 50 képpel illusztrált vezető a tárlat tematikáját követi, de részletesebb leírást ad azokról a témákról is, amelyek helyhiány miatt ott nem kerülhettek kifejtésre.

JEGYEK