"Mindenki egyforma, mindenki különböző"

2002. szept. 27. - 2002. nov. 24.
A kiállítás a ma élő hat milliárd ember biológiai sokféleségét mutatja be, megmagyarázva ennek eredetét és a mögötte felfedezhető egységet. Az összes mai ember egy több mint százezer évvel ezelőtti populáció leszármazottja, vagyis közös ősöktől, egy családból ered. A külső és kulturális sokszínűség ellenére minden ember ugyanabba a biológiai közösségbe, fajba tartozik. A közös területről való szétvándorlás óta kialakult különbségek ráadásul nem fedik a rasszokat, ezért a jelenlegi kutatások szerint értelmetlen az embereket ilyen kategóriákba sorolni.

 

A nemzetközi vándorkiállítás a párizsi Musée de l'Homme-ból indult, hozzánk Bécsből érkezik. A biológiai kutatások tükrében vállalkozik arra, hogy az emberi faj egységét és ezen belüli eltéréseit nagyméretű pannók segítségével szemléltesse. Mint minden korábbi állomásán, a kiállítás kiegészül a fogadó múzeum által összeállított anyaggal is.

Az emberek biológiai sokfélesége az örökölt genetikai anyag óriási változatosságában rejlik. Ez teszi lehetővé, hogy minden személy egyszeri, soha nem ismétlődő élőlényként létezzen. A genetikai kutatások mára lehetővé teszik az emberiség szétvándorlásának a rekonstruálását, és arra is figyelmeztetnek, hogy a külső hasonlóságok vagy különbségek ritkán esnek egybe valódi genetikai eltérésekkel.

Rendező: Ninian Hubert van Blyenburg
Felelős muzeológus: Főzy Vilma