Kiállítás

X. Betlehemi jászol kiállítás

2003. dec. 4. - 2004. jan. 11.
Az idén tizedik, jubileumi alkalommal rendezi meg a Magyar Kézművességért Alapítvány, a Magyar Országos Művészi Kézműves Egyesület, a BKIK Kézműipari Tagozata és a Néprajzi Múzeum a meghirdetett pályázat anyagát bemutató kiállítást. A kiállítássorozatot az IPOSZ OKKT és a budai ciszterci Szent Imre-plébániatemplom indította útjára 1994-ben. Céljuk az 1940-es években dr. Schwartz Elemér ciszterci szerzetes professzor által kezdeményezett betlehemkészítő mozgalom hagyományainak felelevenítése volt.

 

A kiállításon mintegy kétszáz hazai és néhány határon túli magyar résztvevő - kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, közöttük hivatásos és műkedvelő alkotók - több mint háromszáz munkája szerepel. Az alkotások Jézus születéséhez kapcsolódnak, a betlehemi jelenetet, illetve szereplőit ábrázolják, vagy a betlehem mának szóló üzenetét fogalmazzák meg.

A Néprajzi Múzeum az idén először ad otthont a tárlatnak. Az intézmény kutatói a kiállítás kapcsán a betlehemkészítés 21. századi néprajzi-vallási-pedagógiai szokásainak kutatását célzó tudományos felmérést indítottak. Ennek keretében választották ki azt a három betlehemet, melyek a szokásgyűjteménybe kerülnek megőrzésre. Ezek az alkotások sajátosan és magas színvonalon ötvözik a hagyományokat az újításokkal, így további kutatások alapjául szolgálnak. A jubileumi, X. Betlehemijászol-kiállítás anyagáról színes fotóalbum készül.

A kiállítás szervesen kapcsolódik a Néprajzi Múzeumnak a téli ünnepkör hagyományait felelevenítő rendezvényeihez, így a december 6-án, illetve 13-án megrendezésre kerülő karácsonyi vásárhoz és játszóházhoz, illetve a december 19-21-én zajló karácsonyi vásárhoz és kézműves játszóházhoz, ahol hazai és határon túli hagyományőrző csoportok betlehemezési szokásokat mutatnak be.

Felvilágosítás:
Közönségkapcsolati Osztály: 06 (1) 473-2441

A Magyar Művelődési Intézet néprajzi konferenciát rendez Szabad-e bejönni ide betlehemmel címmel december 18-án és 19-én.

JEGYEK