Kiállítás

World Press Photo 2005

2005. okt. 15. - 2005. nov. 13.
A World Press Photo kiállítás Budapest egyik legnépszerűbb kultúrális eseménye, jelenkori életünk legátfogóbb tükre, amely nemcsak a vizuális kultúra, de történelmi ismeretek szempontjából is igen fontos szerepet tölt be.


A World Press Photo 1955-ben Hollandiában alapított független, nonprofit szervezet. Fõ célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése szerte a világon. Az évek során a szervezet a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nõtte ki magát.

A World Press Photo szervezet minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotóversenyét. A 2004. év rendezvényeit bemutató 48. World Press Photo versenyre 123 országból 4266 fotóriporter küldött riportképet. A kiállítás fotóit egy nemzetközi zsűri 69190 képbõl két hétig tartó mérlegelés után válogatta ki Amszterdamban ezév februárjában. A zsűrizés elsõ ízben történt csak digitális formában, ahol tíz kategória díjait angol, argentin, amerikai, ausztrál, bangladeshi, brazil, dán, dél-afrikai, francia, holland, indiai, ír, izraeli, kínai, mexikói, német, norvég, olasz, osztrák, perui, Puerto rico-i, spanyol, szenegáli és svéd fotóriporterek nyerték el.



A díjazott fotókból vándorkiállítás készül, amelyet évrõl évre több mint egymillió ember tekint meg a világ számos országában. A díjnyertes alkotásokat bemutató évkönyv, mely egyszerre kiállítási katalógus és érdekfeszítõ önálló dokumentum, hét nyelven jelenik meg. A World Press Photo évi rendes eseményei között egyre nagyobb szerepet játszanak az oktatási programok is.

A World Press Photo 2005 utazó kiállítás, magyarországi bemutatójának szervezõje Révész Tamás (Herald Kiadó) a World Press Photo Nemzetközi Tanácsadó Testületének ügyvezetõje.


A World Press Photo nemzetközi szponzorai: Canon, TNT
A magyarországi kiállítás fõszponzora: Credit Suisse
Szponzorok: MFB, Herber Hausner Kft., Novoprint Rt., Artotel
Médiapartnerek: Sanoma Budapest, HVG, Magyar Hírlap, 168 óra, radiócafé 98.6

A World Press Photo hivatalos angol nyelvű honlapja.


Jegyárak a World Press Photo 2005 kiállítás alatt:

Felnőtteknek 1200 Ft
Nyugdíjasoknak és egyénileg érkező diákoknak 600 Ft
Családi jegy (két felnőtt és legfeljebb négy gyermek) 1800 Ft
Budapest Kártyával rendelkezőknek 950 Ft
Magyar Turizmus kártyával rendelkezőknek 600 Ft
Diákcsoportoknak: 300 Ft/fő
Múzeumpedagógiai foglalkozási jegy: + 150 Ft/fő

JEGYEK