Kiállítás

MTI Fotó - ötven év képei

Képes hírek, híres képek 2006. okt. 31. - 2006. nov. 19.
Fél évszázada, ötvenhat tavaszán alakult meg a magyar sajtófotózás egyik fellegvárának számító MTI Fotó. Ekkor csatolták a Magyar Távirati Irodához a Magyar Foto Állami Vállalatot, megteremtve az Európa-szerte elismert, rangos fotóügynökség alapjait. A fél évszázad majd két emberöltő. No és milyen volt ez a fél évszázad! Mennyi sorsfordító esemény, mennyi siker és kudarc, mennyi építés és bontás, mennyi szép alkotás, mennyi dicsőség, édes pillanat, áradó öröm, és mennyi-mennyi emberi tragédia, elfelejteni való szomorú emlék!

 

Az MTI fotósai mindezeket avatottan dokumentálták az elmúlt 50 év során, az egész országot nagy fáradsággal gyakorta bejárva, mívesen fényképezve és a felvételeket gondosan megőrizve az utókornak, nekünk, az egykori és mai újságolvasóknak, kiállítás-látogatóknak.

Hatalmas dokumentumtár épült fel a budai Naphegyen a 250, név szerint azonosítható, egykori alkotótól. Azzal a gyűjteménnyel együtt, amelyet a Magyar Foto ÁV átadott a befogadó intézmény archívumának, napjainkban már csaknem 13 milliónyi eredeti fotónegatívot és csaknem 5 millió mintaképet őriz az MTI fotóarchívuma, mely - a gyűjtemény méretét tekintve - Európában is a legnagyobbak közé tartozik!

Megtalálhatók a hatalmas fotógyűjteményben a politikai, gazdasági és kulturális eseményeket bemutató felvételek mellett tízezer-számra olyanok is, amelyek a mindennapokat (hajdan volt ismert embereket, már nem létező épületeket, azóta átalakult utcákat, tereket, ma már csak a fakuló emlékezetben őrzött villanásnyi pillanatokat, a kor divatját, a lakosság életét) bemutató, megörökítő riportképek és az örök értéket-szépséget közvetítő fotóművészeti alkotások, a világ fotótárlatait megjárt bombasztikus felvételek is.

Az MTI FOTÓ - 50 ÉV KÉPEI kiállítás az MTI páratlan értékű fotóarchívumát szorgalommal fölépítő fotográfusok munkássága előtt tiszteleg egy olyan válogatással, amely ízelítőt ad a híres fotóalkotó-műhely kincseiből.

JEGYEK