Kiállítás

Gyermekvilágok #5 - Kinderwelten #5

2008. dec. 6. - 2009. ápr. 30.
Játékok, gyerekszoba, családi emlékek, iskola, ifjúsági szervezetek, vágyak és ajándékok. Minden korosztály számára ismerősek a fenti címszavakhoz tartozó mindennapi tárgyak: társasjáték, íróasztal, poszterek, hátizsák, formaruha, karácsonyi kívánságokat magában foglaló levél, emlékkönyv. A fiatalabbak csereberélik, gyűjtik, óvják ezeket, utálják, vagy éppen vágynak rájuk. Az idősebbek számára már csak emlékek, melyekkel újraélhetővé válik gyermekkoruk.

 

A tárlat a ma élő gyerekek jelenkori, modern tárgyi környezetét mutatja be, illetve a mából tekint vissza korábbi nemzedékek gyermeki világára. A kiállítási tér játékra, kulturális párbeszédre hív a Ki nevet a végén? közismert társasjáték vezérfonalán, így a tudományos megközelítés mellőzésével lehet flangálni, csemegézni, vizsgálódni - szabadon, akár egy játékboltban. A családi "kacatok" és "ereklyék" mellett éppúgy megtalálhatunk iskoláknál őrzött gyermekkori dokumentumokat, fénykép- és mozgófelvételeket, mint cserkészegyenruhát, bizonyítványt, moncsicsit vagy gombfocit, és egy nemzetközi együttműködésnek köszönhetően nemcsak magyar, hanem osztrák gyerekek sajátos szobavilágaiba is bekukkanthatunk.

A kiállítás anyaga a látogatók és gyerekek bevonásával gyűlt össze. A 2005-ben kiírt pályázati felhívás általános és középiskolás diákok számára szüleik, nagyszüleik, dédszüleik gyermekkorából megmaradt tárgyak gyűjtését hirdette meg. Ezt a tárgyanyagot egészíti ki a Néprajzi Múzeumban látható újrarendezett változat, mely egy újabb, a gyermekkorhoz szorosan kapcsolódó témával bővül: az ajándékozással. Az eredeti múzeumpedagógiai elképzeléseket követve ez a kiállítás szintén fiatalok, illetve a közép-magyarországi régióban élő gyerekek bevonásával gyűjtött mai ajándéktárgyakat vonultat föl.

A tárlat a Kiállítási dominó 2007 országos rendezvénysorozat keretében a szombathelyi Savaria Múzeum által rendezett kiállítás budapesti változata.

Koordinátorok:
Illés Péter, Tóth Kálmán, Barbara Mayer, Andreas Lehner, Kemény Márton, Vörös Gabriella

Együttműködő Intézmények:

Savaria Múzeum, Vasi Múzeumbogár Klub, Andreas Lehner Art&Projects, Museum Hartberg, Landesmuseum Burgenland

 

 

JEGYEK