Kiállítás

Új szerzemények, 2008

2009. márc. 5. - 2009. aug. 30.
Az Új szerzemények című kiállítás a Néprajzi Múzeum gyűjteményeinek 2008. évi gyarapodásáról, tárgyak, dokumentumok szerzeményezéséről ad számot. A gyűjtemények gyarapodását a költségvetésben rendelkezésre álló keret mellett pályázati források tették lehetővé.

 

A vásárlással megszerzett tárgyak (236 darab), dokumentumok mellett évről évre többen és többen, egyre nagyobb számú ajándékkal (200 darab) gyarapítják a múzeum magyar és nemzetközi tárgyi kollekcióit és adattárát, így 2008-ban összesen 436 darab tárggyal gyarapodtak a múzeum gyűjteményei. Emellett az adattár diaállománya mintegy 4500 darabbal gyarapodott, szintén ajándékként.

A múzeum gyűjteményei gyarapodásának legfontosabb forrása évről évre a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Kollégiumának pályázata. 2008-ban a szokásgyűjtemény jelentős gyarapodását tette lehetővé egy elnyert pályázati támogatás, amelyből a Greznár család mutatványos, hintás gyűjteményének jelentős részét tudtuk megvásárolni, mintegy kétszáz darab tárgyat (körhinta és vázszerkezete, ponyva, céllövő sátor és árukészlete stb.). Ez a vásárlás egy több évre tervezett, szisztematikus gyűjtés része, melynek során egy vásározó, búcsúkba járó hintáscsalád által megőrzött tárgyak, eszközök kerülnek közgyűjteménybe.

Kapcsolódó adatbázisaink

JEGYEK