Kiállítás

Kauri és nagyító

Bíró Lajos óceániai ékszerei 2011. szept. 30. - 2012. ápr. 1.
A kiállítás a Csendes-óceán egy kevésbé ismert részére, a mai Új-Guinea területére kalauzolja el a látogatót. A Bíró Lajos által gyűjtött, Huon-öbölből származó tárgyak a Néprajzi Múzeum egyik nemzetközileg is legértékesebb anyagának számítanak.

 

A tárlat nem csupán Bíró Lajos izgalmas útját mutatja be, hanem személyiségét, gyűjtési elképzeléseit és módszereit is érzékelteti - a korabeli tudományos elképzelések tükrében. A kiállítás a Bíró által gyűjtött ékszerek, valamint a gyűjtő igényes jegyzetei alapján a tárgyak társadalmi összefüggéseire világít rá. Bemutatja, a tárgyak hogyan fejezhetik ki viselője társadalmi, gazdasági helyzetét, életkorát, miként lehetnek mindennapi vagy mágikus funkciói, miközben utalnak a készítője és használója személyes ízlésére, sőt, még a helyi divatra is.

Rendező: Biró Anna

És még nincs vége ...

 

A Kauri és nagyító című kiállítás a Néprajzi Múzeum után az ország több nagyvárosában is bemutatásra kerül. Először a szombathelyi Savaria Múzeumban (április 23. - június 24.), majd a szegedi Móra Ferenc Múzeumban (július 6. - szeptember 9.) láthatja a közönség. Ezután Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumba költözik (2012. szeptember 20 - 2013. január 27.), végül pedig a debreceni Déri Múzeum ad helyet a tárlatnak (2013. február 18. - 2013. április 30.).

 

JEGYEK