Kiállítás

A Berliner Schloss - Humboldt-Forum: A projekt

2012. jún. 25. - 2012. júl. 8.
A kiállítás Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb múzeumfejlesztési projektjét mutatja be. A Humboldt-Forum a német főváros szívében, legjelesebb helyén, a következő években helyreállított Berliner Schloss barokk homlokzata mögött jön létre. A projekt a 21. századi Németország legnagyobb kulturális építészeti beruházása.

 

A tervek szerint a Humboldt-Forum a tudás, a találkozás és a véleménycsere új központja lesz, amely a Staatliche Museen Berlin - Preußischer Kulturbesitz (a berlini állami múzeumok) Európán kívüli művészetet és kultúrát bemutató világhírű gyűjteményeit egyesíti a Humboldt-Universität [Humboldt Egyetem] és a Zentral- und Landesbibliothek Berlin [Berlini Központi és Tartományi Könyvtár] osztályainak tudománytörténeti gyűjteményeivel.


Az egyesítést követően a berlini Museumsinsel intézményeiben található, Európa és a Földközi-tenger térségéből származó műtárgyakat ideálisan egészítik majd ki az Afrikából, Ázsiából, Amerikából és Óceániából származó gyűjtemények. A földszinten a Humboldt-Forum nagyvonalúan kialakított, multifunkcionális termeiben a globalizáció és a világkultúra sokrétű bemutatása invitálja a látogatókat. Németország az új kulturális központ létrehozásával a főváros centrumát a világ kultúráinak bemutatásának szenteli.



A Berliner Schloss helyreállítása, a Berlin Mitte építészeti és urbanisztikai projektje nemcsak az Unter den Linden pompás hársfasorát és a Lustgarten díszkertjét övező épületegyüttesre nyíló panorámát varázsolta újjá, hanem az elmúlt évek egyik legizgalmasabb vitáját eredményezte. Ehhez képest a leendő Humboldt-Forum tartalmi koncepciója és programcsomagja kevésbé ismert a nagyközönség számára. A vándorkiállítás a Berlin és Németország határain messze túlmutató jelentőségű építészeti és urbanisztikai projekt bemutatását tűzte ki céljául.

 

 

JEGYEK