Kiállítás

"Én voltam a gyalogfilmes"

Keszi Kovács László 1908-2012 2013. márc. 5. - 2014. jan. 5.
Keszi Kovács László 105. születésnapjának emlékére különleges kiállítás nyílik a Néprajzi Múzeum rendhagyó, első emeleti kiállítóterében. A "Minden kocka érték". Etnográfus kamerával elnevezésű nyitott, tematikus bemutatótérben a néprajzi fotózás és filmezés áll a középpontban.

 

Az aktuálisan itt nyíló első kamara-kiállítás a rendkívüli tehetségű és termékeny, iskolateremtő néprajzi filmes alkotó, Keszi Kovács László etnográfus életútjának főbb állomásait követi végig az általa készített filmek, dokumentumok, fotók, személyes tárgyak és technikai eszközök segítségével.


Keszi Kovács László 1908-ban született Polgáron. Eredetileg festőművésznek készült, Iványi-Grünwald Béla, Glatz Oszkár és Rudnay Gyula mesterektől tanulta a képlátást, a színek, a fény és árnyékok szerepének alkalmazását a képi megjelenítésben. A néprajzzal Teleki Pál szemináriumán került kapcsolatba, a filmezéssel 1932-ben, a Néprajzi Múzeumban dr. Gönyey Sándor népi tánc és szokás filmezései során találkozott először. Önállóan 1937-től készített filmfelvételeket.

"A néprajzi filmezés költséges feladat és kevés a szakemberek között az olyan aki 'képileg is látni képes' a nép sokrétű munkáját, szokásait, egyszóval a népélet teljességét. A vakoknak pedig hiába beszél a látó formákról, színekről, szerkezetekről, munkafolyamatokról, mozgásról és például a népviselet esztétikumáról. A pénz azok kezéhez ragad, akik azt hiszik, hogy a szó, a betű mindenre képes. Így létezik aztán 'képtelen néprajzi előadás és írás' e hazában."(Keszi Kovács László önmagáról, 1983.) Keszi Kovács László azonban ennek ellenére haláláig szorgos szószólója és művelője volt a néprajzi filmezés ügyének és gyakorlatának.
 

A kiállítás kurátora
Tari János

Kiállításrendező
Nagyné Sebestény Krisztina

A személyes tárgyakat és fényképeket kölcsönözte és meghatározta
Keszi Kovács Imola

Közreműködők
Árva Judit, Balázs Gyula, Bata Tímea, Csorba Judit, Granasztói Péter, Györfi Hajnalka, Erdei Attila, Kemény Márton, Kerék Eszter, Kis Zoltán, Kiss Margit, Koltay Erika, Mészáros Borbála, Nuszbaum Tibor, Pintér Zsuzsanna, Répás György, Sarnyai Krisztina, Szabó László, Szuhay Péter, Vámos-Lovay Zsuzsanna

Helyszín: I. emelet, vetítőterem

 

JEGYEK