Kiállítás

Fal és függöny mögött: Kína

Szamódy Zsolt Olaf fotográfiái 2013. szept. 27. - 2013. okt. 27.
Az út örök és tétlen, mégis mindent végbevisz észrevétlen

 

Kína látszólagos tétlensége mögött a folyamatos átalakulás is jelen van. A mozdulatlan víztükröt a mosott ruha csobbanása hozza mozgásba. Az évszázadok óta hasonló módon szárított termények közelében egy mai nagyváros dübörög. A 15. századi fahídon beszélgető idős kínai férfiak a modern gyáripar ruhadarabjait viselik. Ezt a látszólagos ellentmondást tárják elénk Szamódy Zsolt Olaf Kínában készített fényképei, amelyeknek művészi értékük mellett néprajzi-antropológiai jelentőségük is van: a képeken a kínai kultúra és életmód tradicionális formái mellett a kortárs jelenségek is feltárulnak, megörökítve a modern és a hagyományos egymás melletti létezését.


A fotóművész számára nem ismeretlenek az Európán kívüli területek. 2007-ben egy hónapot Indiában töltött, fényképeit Európa több nagyvárosán kívül Kínában is bemutatták. 2008 őszén meghívást kapott a Pingyao International Photofestival-ra, Kínába. 2008 és 2009 során több ezer fotót készített Kína különböző területein. A képanyagot 2009 januárjában Kaposvárott, majd Fal és függöny mögött, Kína címmel további városokban mutatta be.

A Néprajzi Múzeum, közel négyszázezer darabos Fényképgyűjteménye számára, a Nemzeti Kulturális Alap segítségével vásárolta meg Szamódy Zsolt Olaf fotóművész huszonöt darab fotográfiájának, a Fotótár tematikájába és gyűjtőkörébe beleillő, színes vintázs illetve digitális kópiáját. További huszonöt képet a fotós ajándékozott a Néprajzi Múzeumnak. A fényképfelvételek 2008-2009-ben készültek, digitális technikával Nyugat- és Délkelet-Kínában, Dinghu, Lishui, Pinyao, Wenzhou és Zeihang településeken. A kiállítás a 2013-ban a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe került fotográfiákat mutatja be.


A kiállítás rendezője: Csorba Judit

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

A tárgyvásárlást támogatta: NKA, Szamódy Zsolt Olaf

 

Kapcsolódó adatbázisaink

JEGYEK