Kiállítás

Több mint szomszéd

Mozaikok a horvát népi kultúrából 2013. szept. 11. - 2014. márc. 23.
Horvátország 2013. évi európai uniós belépése alkalmából a Néprajzi Múzeum új időszaki kiállításon mutatja be gyűjteményének gazdag horvát anyagát.

 

Horvátország Magyarország számára nem csak az egyik szomszédos államot jelenti, hisz hosszú időre összekötötte őket a történelem - függetlenül attól, hogy néhány eseményre közös nemzeti büszkeséggel tekintünk, mások értelmezése viszont jelentősen különbözik a két országban.A kiállítás nem a mai Horvátország bemutatására vállalkozik, hanem 19. századi tárgyak segítségével arra mutat rá, hogy a népi kultúrát milyen európai folyamatok alakították, tagolták. A kiállításban bemutatott jelenségek sok esetben nagyon ismerősnek tűnhetnek Magyarországon, hiszen mind a magyar, mind a horvát néprajztudomány eredményei azt mutatják, hogy a Dráva folyó - bár országhatár - soha nem volt éles kulturális választóvonal. A két országot összekötötte a munkamigráció, a közös búcsújáró helyek látogatása, a sok azonos földbirtokoscsalád - és máig szoros kapcsot jelentenek a Magyarországon élő horvát nemzetiségi csoportok és a turizmus is.

A kiállítás a Néprajzi Múzeum 1872-1920 között létrejött gyűjteményének bemutatásával és értelmezésével azt is hangsúlyozni szeretné, hogy az a néprajzi kép, amely a horvát nemzeti önképben, identitásban ma is jelen van, sok esetben közös tudományos fórumokon formálódott.

A kiállítás kurátorai:
Lackner Mónika, Kerezsi Ágnes, Horváth Sándor

A kiállítás megvalósítását támogatta:
Országgyűlés elnöke
Nemzeti Kulturális Alap
Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal
Népi Hagyományok Alapítvány

A kiállítás megnyitójára 2013. szeptember 10-én 17 órakor kerül sor.
Köszöntőt mond Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.
A kiállítást megnyitja Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

 

JEGYEK