Kiállítás

World Press Photo 2013

2013. szept. 27. - 2013. okt. 27.
A World Press Photo kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt: 154 képbe sűrítve láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Izgalmas élményt nyújt mindazoknak, akik szeretnék jobban megérteni, mi zajlik körülöttünk a világban.

 

A World Press Photo független non-profit szervezet, 1955-ben alakult, központja Hollandiában, Amszterdamban van. Célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Közel hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének. A World Press Photo tevékenységei közé tartozik még az évente megrendezett multimédia-verseny, a különböző aktuális tematikájú kiállítások, és az évente szervezett Joop Swart Masterclass, amely az egyik legrangosabb sajtófotó oktatási program.

Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotó versenye, díjnyertes felvételei egy utazó kiállításon vesznek részt 100 helyen a világ 45 országában. A kiállításoknak több millió látogatója van. A World Press Photo budapesti kiállítása harminckét éves múltra tekint vissza.

A World Press Photo éves pályázatán 124 országból 5666 fotóriporter pályázott. A tizenkilenc tagú nemzetközi zsűri tizenhárom napot töltött Amszterdamban, és 32 nemzet 54 fotográfusát díjazta. A beküldött 103481 fotóból 154 válogatott képet láthatunk a kiállításon."A 2013-as World Press Photo zsűrik tagjai összegyűltek Amszterdamban egy fagyos febrári napon és nekiláttak, hogy elbírálják: a 103 481 benevezett kép közül melyek lesznek majd a kilenc kategória díjazott felvételei.Az első körre specializálódott előválogató döntnökök csaknem 10 000 képet ajánlottak a végső zsűri figyelmébe. E testület elnökeként két célom volt: először is arra ügyeltem, hogy a díjazott képek tükrözzék a nevezések globális jellegét, újságírói erejüket és fotóként is legyenek erőteljesek. Röviden, három szóval: világ, sajtó, fotó. Másodsorban igyekeztem gondoskodni róla, hogy a zsűri minden tagja elmondhassa a véleményét minden fotóról, így aztán a szavazás előtt hosszú órákon át hallgattuk a legkülönbözőbb értékeléseket. Ez a hozzállás együtt azzal az alaposan átgondolt folyamattal, amelyet a World Press Photo Alapítvány több mint fél évszázada folyamatosan csiszol, végtelenül lelkiismeretes elbírálást eredményezett. Az év sajtófotója, Paul Hansen alkotása több szinten ható erőteljes és őszinte kép a Gázai övezetből. Eljut a fejünkhöz, a szívünkhöz, a zsigereinkhez - ahogyan az minden kiemelkedő sajtófotótól elvárható." - Santiago Lyon, The Associated Press, alelnök és a fotó ágazatért felelős igazgató

 

KÍSÉRŐ KIÁLLÍTÁS


Gavin Lyons: Varázslatos tájak

"Írország híres a szépségéről, természetes tengerparti boltozatai azonban kevéssé vagy egyáltalán nem ismertek. A természet valósággal henceg és hivalkodik ezekkel a partvonal menti zugokban és búvóöblökben sorjázó kivételes képződményekkel. Titokzatos látványuk félelemmel vegyes áhítatot ébreszt. Kialakulásokhoz a szél és az óceán erejének több évezredes munkája kellett. Amikor megpillantunk egyet, esetleg éppen az utolsó óráit csípjük el, hiszen egy szempillantás alatt eltűnhetnek - akár egy heves vihar martalékaként, akár egyszerűen saját fesztávuk súlya miatt omlanak le."

"Azért kezdtem el fotózni ezeket a hegyszorosokat, mert mindig a tenger közelében éltem, számomra ezek a hegyszorosok Ausztria tengerpartjai. A tenger zabolázhatatlansága rokon a szurdokéval. Meglehet, Ausztriának nincs tengerpartja, de vannak sima kavicsok, vannak megmászható sziklák, rejtőző öblök, van a víz robaja és van homok is. Az egykori vízi élet örök nyomot hagyott a hegyoldalak kövületeiben és köveiben. A hasadékok őrzik a tengeri kagylók, cápafogak, lábasfejűek, tengeri sünök és csigák történetét." - Gavin Lyons Ausztriában élő ír származású fotográfus.

 

ON THE SPOT A WORLD PRESS PHOTO KIÁLLÍTÁSON

A kiállítás teljes ideje alatt folyamatosan vetítjük a Cseke Eszter és S. Takács András riportfilmjeiből készült válogatást, amelyek sokszor ugyanazokról az eseményekről tudósítanak, mint a kiállított fotók. A szerzőpáros anyagait olyan rangos televíziós társaságok vették át, mint a BBC vagy a CNN. Számos hazai és nemzetközi elismerés után az alkotók gázai filmje idén elnyerte a rangos Arany Nimfa-díjat a Monte-Carlói Televíziós Fesztiválon a legjobb dokumentumfilm kategóriában.

 

A budapesti kiállítás főszponzora a Docler Holding.

 

Támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége, Pharma Press, Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, Budapest Marriott Hotel. A World Press Photo Foundation támogatója a Dutch Postcode Lottery, szponzora a Canon.
 

A World Press Photo rendkívüli nyitva tartási rendje:

Kedd, szerda, csütörtök, vasárnap: 10.00 - 18.00, a többi kiállítással megegyezően.
Péntek, szombat: 10.00 - 20.00, azonban a múzeum többi kiállítása változatlanul 18.00 órakor bezár.

Belépőjegyek:
Teljes árú belépő: 2100 Ft
Kedvezményes (diák, nyugdíjas) belépő: 1000 Ft
Családi jegy (1-2 felnőtt, 1-3 gyerek): 4400 Ft

Tárlatvezetést előzetes egyeztetés után min. 12 fős csoportok számára ingyenesen biztosítunk. Bejelentkezés:
Révész Tamás, a kiállítás szervezője: tamas.revesz@gmail.com
Joó Emese, sajtóreferens: emese@neprajz.hu

További információk:
www.worldpressphoto.org
www.worldpressphotohu.info
Facebook - World Press Photo Budapest
Sajtószoba

Kapcsolat:
Nagel Edith rendezvényreferens
Tel: +36 1 473 2424
+36 30 606 9560
Fax: +36 1 473 2431
email: nagele@neprajz.hu