Kiállítás

A népdaloktól a genfi zsoltárokig

2014. szept. 20. - 2015. jan. 25.
2014-ben a Szakrális Hét keretében Balla Péter népzenekutató, hegedűművész, egyházzenész munkásságát mutatjuk be, halálának 30. évfordulóján.

 Balla Péter a népzenegyűjtést Bartók, Kodály és Lajtha László útmutatásával 1933-ban a bukoviniai székelyek között kezdte. A Néprajzi Múzeum Hangtárát 144 hengeren mintegy 450 dallammal gyarapította. Bartók és Lajtha támogatásával Balla Péter közvetítő szerepet vállalt a román és a magyar népzenekutatók között.

A kiállítás be kívánja mutatni Balla Péter egyházzenei tevékenységét is. Fontos szerepe volt a Református Énekeskönyv egykori megújítási folyamatában, amelyhez a népzenét is felhasználta. Saját szerzeményeiben gyakran bibliai szövegeket társított pentaton dallamokkal. 1937-től a Soli Deo Gloria Szövetség megbízásából a református diákság balatonszárszói találkozóin a népdalok megismertetését terjesztését végezte nagy sikerrel. A zsidóüldözések idején feleségével több mint félszáz honfitársa életét mentette meg, amiért 1995-ben megkapták a Yad Vashem (Világ Népeinek Igaza) díjat. A kiállítás Balla Péter népzenei felvételein, kiadványain, néprajzi tárgyain keresztül szeretné megismertetni a szélesebb körökben alig ismert népzenekutatót, egyházzenészt, és az embert, akit munkásságának elismeréseként a "népdaltanítás apostolának" is neveztek.

Kurátorok: Pálóczy Krisztina, Pávai István

JEGYEK