Kiállítás

World Press Photo 2014

2014. szept. 26. - 2014. okt. 26.
Ismét a Néprajzi Múzeum ad otthont a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb sajtófotó-kiállításának. A World Press Photo kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt: 143 képbe sűrítve láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Izgalmas élményt nyújt mindazoknak, akik szeretnék jobban megérteni, mi zajlik körülöttünk a világban.

 

A World Press Photo független non-profit szervezet, 1955-ben alakult, központja Hollandiában, Amszterdamban van. Célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Közel hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének. A World Press Photo tevékenységei közé tartozik még az évente megrendezett multimédia-verseny, a különböző aktuális tematikájú kiállítások, és az évente szervezett Joop Swart Masterclass, amely az egyik legrangosabb sajtófotó oktatási program.



A kiállításon 143 díjazott kép látható majd az elmúlt év eseményeiről, amelyet a World Press Photo pályázatra érkezett 98.671 fotóból válogattak ki.



A díjnyertesek listája: http://www.worldpressphoto.org/2014-photo-contest/winners-list
A versenyről (és a zsűri tagjairól): http://www.worldpressphoto.org/2014-photo-contest
A budapesti kiállítás honlapja: http://worldpressphotohu.info


Gary Knight, a 2014. évi zsűri elnöke a következőket mondta a díjazott alkotások kapcsán:
 

Elhatároztuk, hogy az ügyek és események fotózását értékeljük, nem magukat az ügyeket és díjazásakor fontos volt az esztétikai és az újságírói elem is, valamint az is, hogy a fotó képes legyen egy pillanatnál tovább megragadni a néző figyelmét. Azokat a fotókat kedveltük, amelyek a párbeszéd kezdetét jelentették a nézővel, nem a végét, és azokat, amelyek a fotó témájáról gondolkodtattak el, és nem a fotó alkotójáról."

 

JEGYEK