Kiállítás

Új szerzemények 2013-2014

2015. márc. 5. - 2015. aug. 23.
A Néprajzi Múzeum Napján, március 5-én nyílik az előző két év jelentősebb gyűjteményi gyarapodásait bemutató időszaki kiállítás. A Néprajzi Múzeum gyűjteménye 2013-2014-ben összesen 2164 tárggyal és több ezer fotóval gyarapodott, ebből ad ízelítőt a kiállítás.


Ebben az időszakban jelentős volt a tudatos gyűjteménygyarapítással bekerült tárgyak, gyűjtemények száma. Az NKA támogatásával sikerült megvásárolni az évek óta a múzeum látókörében lévő, különleges türelemüveg-gyűjteményt és azt az egyedülálló ausztrál tárgyegyüttest, amely egy zárt közösség mindennapi tárgykultúrájába ad némi betekintést. A Népi Hagyományok Alapítvány segítségével jutott a múzeum egy fontos ormánsági hagyatékhoz, illetve Sárosi Bálint hangszergyűjteményéhez. Szintén a népzenegyűjteményt gazdagítják Halmos István hangszerei, zenei jegyzetei is.

Terepmunka révén kerültek a múzeum tulajdonába mordvin tárgyak, állami kapcsolatok és egy múzeumi kiállítás eredményeként különleges vietnami kerámiák. A 2013. év nagy eredménye, hogy a Moholy Nagy Művészeti Egyetemtől részben a textilgyűjteménybe, részben pedig a fényképgyűjteménybe került a Malonyay-hagyaték. Az Etnológiai Archívum többek között egy első világháborús képeslapgyűjteménnyel, illetve egy több ezer darabból álló diapozitív-gyűjteménnyel gyarapodott. A bemutatott új szerzemények időben és földrajzi szempontból is változatos képet nyújtanak. A látogatók régi és új, hagyományos és modern, hazai, európai és Európán kívüli tárgyak sokszor kalandos útját ismerhetik meg, immár a múzeumba került műtárgy nézőpontjából.

Kapcsolódó adatbázisaink

JEGYEK