Kiállítás

„Porka havak esedeznek – a téli ünnepkör szokásai”

Fotókon a téli ünnepkör szokásai a Budavári Palotanegyedben 2022. dec. 6. - 2023. jan. 31.

„Porka havak esedeznek – a téli ünnepkör szokásai” című kiállítás a Néprajzi Múzeum fotóanyagainak felhasználásával a Kárpát-medence ünnepi szokásait, hagyományait mutatja be.

A kiállítás címe („Porka havak esedeznek”) egy székelyudvarhelyi regölés részlete, jelentése, azt jelenti, hogy porhó hull. A regölés téli termékenységvarázslás, a magyarság egyik legarchaikusabb népszokása, a kiállítást felkeresők többek között ezzel a hagyománnyal, eredetével és különböző változataival is megismerkedhetnek.

A kiállítás a téli ünnepkört új megközelítésből mutatja be, célja pedig, hogy megmutassa a térségünk népszokásainak sokszínűségét: a látogatók találkozhatnak több népcsoport, vallási felekezet hagyományaival, megtekinthetik például, hogy hogyan ünnepeltek, készültek az új esztendőre a bukovinai székelyek, szlovákok, románok, matyók, romák, moldvai csángók, svábok vagy éppen a bunyevácok. Érdekesség még, hogy a kiállított képek között találni a századfordulótól, 1899-től egészen 1968-ig bezárólag készülteket is, amelyek Miklós napjától egészen Vízkeresztig mutatják be a különböző szokásokat.   

A teljes kiállítás a Palotanegyed két különleges helyszínen tekinthető meg: a Halászó gyerekek teraszán a szorosan a karácsonyi ünnepnapokhoz kapcsolódó szokások, míg a Várkert Bazár Déli panoráma teraszán az adventhez, újévhez kötődő hagyományok. A Néprajzi Múzeum online elérhető, a családi készülődést és a pedagógiai munkát is segítő alkalmazása további fotókkal, filmekkel, játék és kézművesötlettekkel: teliunnepkor.org
 

A kiállítás kurátora: Gebauer Hanga (Néprajzi Múzeum)

 

JEGYEK