Kiállítás

Diószegi Vilmos fotói Mongóliában

2023. nov. 24. - 2023. dec. 8.

2023. november 24-én megnyílt Diószegi Vilmos időszakos kiállítása az ulánbátori Dzsingiszkán Nemzeti Múzeumban, mely az első önálló kiállítás Mongóliában a Néprajzi Múzeum Diószegi-gyűjteményéből. 

Diószegi Vilmos a honfoglaló magyarok hiedelemvilága, illetve a dél-szibériai és mongol sámánizmus kutatása révén a 20. század egyik legismertebb magyar néprajzosává vált. Kutatásai és gyűjtései egyszerre kapcsolták össze Szibériát, Mongóliát és a Kárpát-medencét, valamint a 19. század végi és a 20. századi antropológiai érdeklődést.

Azon kevesek közé tartozott, akik a szocialista érában terepmunkát végezhettek Szibériában és Mongóliában. 1960-as mongóliai kutatóútján múzeumi gyűjtései mellett három alkalommal járt terepen, Khentii, Dornod és Khövsgöl megyében. Több mint száz sámántárgyat gyűjtött és 800 fekete-fehér fotót készített. A 2024. november 24-én nyílt kiállítás igyekszik bemutatni, felidézni a magyar néprajzkutató által Északkelet- és Észak-Mongóliában meglátogatott tájakat, embereket, gyűjteményeket.

A kiállítás december 8-ig látogatható. 

JEGYEK