Kiállítás

Húzd rá czigány! - A „czigány” zene Liszttől a Hungarikumig

Zágrábban nyílik a Néprajzi Múzeum kiállítása 2023. ápr. 17. - 2023. jún. 30.

A Húzd rá czigány! - A „czigány” zene Liszttől a Hungarikumig c. kiállítás április 17-től június közepéig látható zágrábi Liszt Intézetben. 

A kiállítás azt a folyamatot vizsgálja, melyben a cigány muzsikusok közreműködésével kialakul a magyar nemzeti kultúrába illeszkedő „magyar” zene, a verbunkos és a csárdás. Ez a magyar nemzeti kultúra egy szűk, de fontos metszete.

A 19. század közepétől (Liszt kortársainak) számtalan parasztábrázolásán, népi élet vagy zsáner-képén megtaláljuk a cigány muzsikusokat is, akik éppen verbunkot vagy csárdást húznak a táncoló vagy mulatozó parasztok, búsuló betyárok számára. A 19. század végére aztán a cigány zenészek ábrázolása önállóan is megjelenik, immár parasztok szerepeltetése nélkül, mint új ábrázolás típus.

Tükrös. Somogy vm., 1888. Herman Ottó gyűjtése. Néprajzi Múzeum, 74.150.732
Tükrös. Somogy vm., 1888. Herman Ottó gyűjtése. Néprajzi Múzeum, 74.150.732

A tárlat kiindulópontja Liszt Ferenc A czigányokról és a czigány zenéről Magyarországon 1861-ben megjelent könyve. A kiállítás végpontja pedig a cigány zene hungarikummá emelése, vagyis a verbunkot és csárdást játszó cigány zenészek játéka, a „czigány zene”, ami a 100 Tagú Cigány Zenekar révén a magyar értéktár része lesz.

A kiállítás a cigányzenekarok és híres zenészek történetét napjainkig mutatja meg: a falusi bandáktól a külföldet megjárt együttesekig, majd a nagyzenekarok megalakításától érzékelteti a cigányzene összekötő szerepét. Szó esik arról is, hogy a muzsikusok hogyan alkotnak zárt foglalkozási csoportot, a megismerjük a cigánybálok világát, és azt is, milyen sajátos, csak rájuk jellemző szokásvilágot alakítottak ki.

Helyszín: Institut Liszt - Mađarski kulturni centar Zagreb / Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ Zágráb

Bikessy-Heinbucher József: Muzsikáló cigányok Magyarországon. 1820. Színes nyomat. Néprajzi Múzeum, Nyomatgyűjtemény
Bikessy-Heinbucher József: Muzsikáló cigányok Magyarországon. 1820. Színes nyomat. Néprajzi Múzeum, Nyomatgyűjtemény

 

JEGYEK