A szicíliai kordé

(Néprajz az Operában 1.) 2014. okt. 1. - 2014. nov. 27.
Néprajz az Operában címmel a Néprajzi Múzeum kamarakiállítás-sorozat rendezésére vállalkozott az Erkel Színház 2014-2015. évadjának bemutatóihoz kapcsolódva. Célunk, hogy a múzeum gazdag gyűjteményeiből válogatva, tárgyaink és képeink segítségével az operaszerető közönséget közelebb hozzuk az egyes daljátékokban megidézett távoli tájakhoz, letűnt időkhöz, a hétköznapi szereplők nem hétköznapi világához.

A gyönyörű, festett, faragásokkal gazdagon díszített szicíliai kordét (carretto siciliano) és két makettváltozatát a Néprajzi Múzeum 1948-ban vásárolta egy magánszemélytől. A tárgy a Dél-Olaszországban, leginkább Szicíliában használatos ló, öszvér vagy szamár vontatta kétkerekű kordé ünnepi változata. A 20. század elejéig az egyszerű kordékat széles körben használták a könnyebb áruk szállítására; a 18. század végétől a szigeten található meredek emelkedők, éles kanyarok, árkok miatt könnyebb szerkezettel készültek, és nagyobb kerekeket szereltek rájuk. A kordék a 20. század elejétől a köznapi szállításból fokozatosan kiszorultak, de díszes változataival, amelyeken leggyakrabban a sziget történetének népi ikonográfiája látható, még ma is találkozhatunk.A Néprajzi Múzeum díszes kordéján festett történelmi jelenetek láthatók, II. (Nagy) Roger szicíliai király (1095-1154) életének négy epizódja feliratokkal: Roger bevonulása Palermóba, a zászló megáldása, Roger fogadja a rabokat, Roger megkoronázása.Díszkordék ma is készülnek Szicíliában, melyeket felvonulásokon, lakodalmakon, ünnepeken használnak, kisebb, makettszerű változatait pedig főként turisták vásárolják.

Az 1879-es szegedi nagy árvíz után hazánkban is megjelentek a díszítetlen "digókordék", ugyanis olasz kordésok, munkások érkeztek a dél-alföldi földmunkákra, árvízmentesítésre, mocsárlecsapolásra, vasútépítésre, és tőlük a magyar kubikusok is átvették ezt a korszerűbb formát, ami könnyebbséget hozott a föld szállításában.

A kiállítás Donizetti Szerelmi bájital című operájának bemutatójához kapcsolódik.

 

Kapcsolódó adatbázisaink