Tárgyas ragozás

2013. február 22. – június 16.

 
33 tárgy 7 képben. Klasszikus etnográfiai témák, régi és mai tárgyak: díszítőművészet, ősformák, tömegtermékek, formatervezett egyedi tárgyak. Éppen úgy, mint egy múzeumi gyűjteményben: együtt mesélnek a múltról és a máról, hasonlóságokat és különbségeket állítanak egymás mellé, vitába szállnak egymással. Színes mintázat.
 

TÁRGYAS RAGOZÁS VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁS

 

Mi a kapcsolat egy 19. századi, finoman megmunkált bőr nyereg és egy fröccsöntött gyerek játékmotor között? Érzünk-e egyezést egy kanalasgém csőréből készített villa-kanál és egy eldobható evőeszközkészlet között a formai hasonlóságokon túl? Elgondolkodunk-e azon a technológiai változáson, amit egy olajmécses és egy kézzel tekerős kondenzátoros zseblámpa jelent a világítás és a fény kultúrájában? Miként véd másként egy esőkalap és egy kerékpáros sisak? Egy kézzel faragott támlásszék és egy fóliából hegesztett felfújató fotel mit mutat meg a lakáskultúráról, a kényelemről, a tárolásról? És persze: a muzeológiáról.

Miről mesélnek tárgyak? Kik a mesélők? Tudósok? A leltározást végző szakemberek? A termékeket előállító tervezők és designerek? Vagy akár az utca embere? A szomszéd néni? Esetleg mi magunk? Vagy így együtt?

A kiállításban a múzeumi gyűjtemény mesél. A gyűjtemény különböző korú, megmunkálású, anyagú, díszítésű tárgyai, amelyek akár több mint száz éve, vagy akár épp tegnap kerültek a gyűjteménybe. Más-más lehetőséget kínálnak, más-más összefüggésekre utalnak, van olyan, amiről nagyon sokat tudunk, van, amiről keveset, de addig faggatjuk őket, amíg csak bírjuk.

Kiállítási koncepció, rendezés: Frazon Zsófia
Múzeumpedagógia: Joó Emese
Látványterv és grafika: Narmer Építészstúdió

 

Tárgyas_ragozás ->szubjektív etnográfia – hanginstalláció hét szkeccsben

Írta: Keresztesi József irodalomkritikus, költő, dalszövegíró, slam poetry szerző
Előadja: Máthé Zsolt, Schönberger Ádám, Péter Kata és Radnay Csilla
Hangmérnök: Lukács Péter Benjamin, Vadon Zoltán, Várhegyi Rudolf
A Burgonya című dalt írta és előadja Máthé Zsolt, zene Keresztes Gábor

 

JEGYEK