Tigristár

 

KÜLDJ EGY TIGRIST!

A Tigris a múzeumban  beszélgetéssorozat olvasónaplójában 2019 tavaszán spontán múzeumi tigris gyűjtés indult. Az ötletet múzeumi tigrisgyűjtő kampánnyá alakítottuk, melyet a sorozat végéig folytatunk (2020 tavasza).

KERESS TOVÁBBI PÉLDÁNYOKAT!
KÜLDJ EGY TIGRIST!

Fontos, hogy:
- vedd észre;
- gondolj Kenneth Hudsonra, és próbált összeolvasni „A tigris a múzeumban, az tigris a múzeumban és nem a tigris” idézettel;
- legyen a tigrissel személyes találkozásod (tehát ne a netes keresés legyen);
- csinálj róla egy fotográfiát;
- küldj adatokat, néhány mondatot vagy akár egy történetet!

Az eddigi tigrislelőhelyek között van múzeum, archívum, cirkusz, cukrászda, kirakat, könyvtár, piac, búcsú, utca, képtár, iskola, reptér, palota, családi archívum, nyaraló, otthoni ruhatár és könyvek lapjai. A „múzeum” tehát láthatóan tágan értelmezhető, metaforává alakítható közeg. A tigrisek pedig teljes alakú kitömöttek, vitrinlakó trófeák és könyvek, regénybeli változatok, de leginkább műtárgyak és műtárgyakon látható ábrázolások. Ami azonos bennük: hogy mindegyikük „nem a tigris”. Mert: a tigris a múzeumban, az tigris a múzeumban és nem a tigris.

999 tigris a cél. Az eddig beérkezett tigrisekből egy nyitott archívum épül, számozással.

A tigriseket és a történeteket folyamatosan várjuk a frazon@neprajz.hu (Frazon Zsófia) címre, vagy a MaDok-program Facebook oldalán üzenetben.  

Az eddig beérkező tigriseket HAMAROSAN EZEN AZ OLDALON IS PUBLIKÁLJUK.

***

A SOROZATRÓL

„A tigris a múzeumban, az tigris a múzeum és nem a tigris” idézet Kenneth Hudson angol újságíró és muzeológus 1977-es írásában olvasható. Hudson a fordulatot a mindennapi valóság és a múzeumi világok közötti különbség érzékeltetésére használja. A múzeum terében ugyanis átalakul fikció és valóság, élő és élettelen viszonya, a reprezentáció és interpretáció kiemeli, keretezi és átértelmezi a hétköznapi valóságot, új és más jelentéssel tölti fel. „A tigris a múzeumban” metaforaként aktiválja a koloniális / posztkoloniális diskurzust, az állatkertek, a múzeumok és a cirkusz világkiállítások óta összefonódó és vitázó világát, egyben felveti a kitömött állat, az elejtett vad látványossággá merevített képének morális kérdését is. A tigris a múzeumban, az tigris a múzeumban és nem a tigris. Ha ezt egy múzeum nyíltan vállalja, akkor fontos lépést tett saját gondolkodásmódjának feltárása felé.

A „Tigris a múzeumban” sorozat a Néprajzi Múzeum MaDok-program és a LUMEN kávézó közös programja. A sorozat formája a beszélgetés, apropója pedig könyvek, szövegek és a múzeum közötti izgalmas kapcsolatok felderítése, inspiráló gondolatok megfogalmazásával, az olvasás, a beszélgetés és a múzeumi kritikai műveltség kereteinek és fogalomtárának szélesítésével.

 

JEGYEK