Reflex, rutin, rítus, ritmus

 

A Budapesti Metropolitan Egyetem integrált művészeti képzés (Budapesti Metropolitan Lab) hallgatóinak kutatása és csoportos kiállítási eseménye

HELYSZÍN: Hidegszoba stúdió (Budapest 1072, Dob utca 24.)
2019. január 29. kedd 14.00-23.00;
Megnyitó: 19.00 óra
A kiállítás megnyitja: KESZEG ANNA (egyetemi adjunktus, DE) és LENGYEL ZSANETT (MA-hallgató, MOME)

  • Léteznek-e tárgyak, amelyek elveszítik az emlékezetüket?
  • Van-e lehetőség az emlékezet visszanyerésére?
  • Más, ha egy tárgy az otthoni kamrapolcon, vagy egy múzeumi raktárban várja a felmentő sereget?
  • Mi a szerepe egy muzeológusnak ebben a munkában?
  • Milyen szerepe lehet egy kívülállónak?
  • Van-e egyáltalán kívülállás?
  • Segítenek-e a munkában a színek, a hangok, a formák és a funkciók?
  • Miképp ötvözhető a kutatásban a hétköznapi tudás és a fikció?

A kurzus egy olyan múzeumi gyűjteményrész megismerését, feldolgozását és interpretálását tűzte célul, amelynek tárgyai egy 2005-ös múzeumi gyűjtőkampány során kerültek a Néprajzi Múzeumba. A tárgyak elsősorban a hetvenes és nyolcvanas évekből származnak: olyan mindennapi eszközök, amelyek a rendszerváltás előtti magyar otthonok jellemző vagy kevésbé jellemző tárgyai voltak; viszont személyes használati kontextusaikról nagyon keveset tudunk: ezért nevezzük őket emlékezetüket vesztett tárgyaknak. Az önálló és közös projektmunka során a random gyűjteményből képzett saját egység, a „mi kollekciónk” adta a kutató és kreatív munka alapját. Rejtett, vélt vagy valós tartalmak keresése és megtalálása volt cél: olyan eszközökkel, amelyben a projekt résztvevői otthonosan és szívesen mozogtak és alkottak.

Előfeltevések
A kurzus – a címe szerint (Tilos retro!) is – arra az előfeltevésre épült, hogy a tárgyak megszólaltatása segít finomítani a ‘retro’ nagyon keveset, vagy épp semmit nem jelentő, egyszerű fogalmát. Hogy a tárgyak nézése, tapintása, funkciójukról való gondolkodás olyan koncepciók és interpretációk kidolgozását teszi lehetővé, amelyek túlmutathatnak azon, miszerint a tárgyak automatikusan bekapcsolhatók egy korba, és ettől jelentenek valamit. A interpretációk létrehozása során az alkotók szabad kezet kaptak a tárgyak informatív vagy asszociatív kontextusainak megteremtésében. A Reflex, rutin, rítus, ritmus című egyszeri és eseményszerű közös kompozíció, egyfajta csoportos kiállítás, amely a kurzus során megteremtett koncepciókat és interpretációkat rendezi el a témához (az otthon tárgyai) kapcsolható térben: lakásgalériában, a Hidegszoba Stúdióban.

Részt vevő hallgatók: FINTA SIMON, GÁLYÁSZ VERONIKA, HANCSICSÁK ÁDÁM, HEGEDŰS KLÁRA, KELLE KRISZTINA, MÉSZÁROS JÚLIA, NÉMETH FLÓRA, SALGÓ ESZTER, VARGA MÓNIKA (MA hallgatók, Budapesti Metropolitan Egyetem)

Témavezető: FRAZON ZSÓFIA (Néprajzi Múzeum MaDok-program)
Műtárgyfotók: SARNYAI KRISZTINA (Néprajzi Múzeum)

A projekt háttérintézményei: Budapesti Metropolitan Lab; Néprajzi Múzeum MaDok-program

A kiállításmegnyitó képei itt.

JEGYEK