Múzeumpedagógia

Élet egy régi faluban

Interaktív óra a a hagyományos falusi életmódról. 2013. szept. 1. - folyamatosan
A témablokkban a hagyományos falusi életmód kerül feldolgozásra egy-egy interaktív múzeumi óra keretében.

 

A főcím több múzeumi óra összefoglaló címe, melyből érdeklődésük alapján választhatnak az alábbiak közül:

Búzától a kenyérig

Hogyan művelték száz-százötven évvel ezelőtt hagyományosan a földeket, milyen eszközöket használtak a különböző munkafolyamatokban? Miért kellett csendben vetni a gabonát, és hogy került a karácsonyi abrosz a földekre? Mekkora kenyereket sütött a háziasszony, és mit készítettek még a megtermelt gabonából? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, közben a gyerekek maguk is kipróbálhatják a kézi gabonaőrlést. A különböző munkafolyamatok megértését archívfilm-összeállítás megtekintése segíti.

A falusi "divat"

Ki mit hord ma, mi határozza meg mai öltözködési stílusunkat? Mit mesél a hagyományos paraszti öltözet viselőjéről, családi állapotáról, életkoráról, vallásáról és a közösség által elfogadott öltözködési normákról? Néhány ruhadarabot fel is próbálhatunk.

Nád a házam teteje

Milyen egy füstös ház, mire használták az ácsolt ládát, és a foklát? Mi az a szelemen, miért kicsi a parasztházak ablaka? A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításunk interaktív tárlatnézegetése során ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Nálatok laknak-e állatok?

Állatok után nyomozunk az állandó kiállításban. Milyen állatok voltak régen egy-egy parasztház istállójában és a baromfiudvaron? Különféle háziállatok nyomait keressük és azonosítjuk az állandó kiállításban a kiállított tárgyakon. A keresés során választ kapunk arra, hogy milyen állatokat őriztek régen a pásztorok, milyen eszközöket használtak, hogyan segítettek ebben a pásztorkutyák. Madarakat is keresünk, miből találunk többet galambból vagy gólyából?

Az órákhoz kézműves-foglalkozás is választható.
A program elősegíti a társadalom- és természetismeret, földünk és környezetünk, a magyar nyelv és irodalom, nép- és honismeret, valamint a művészetek szemléletes tanítását.

Időtartam: 60 perc
Belépődíj: 800 Ft/fő

Információ:
Koltay Erika múzeumpedagógus, +36 1 473 2439, +36 30 668 6614
Bodnár Kata múzeumpedagógus, +36 1 473 2439, +36 30 558 8022

Letölthető programok:
Búzától a kenyérig
A falusi "divat"
Nád a házam teteje
Nálatok laknak-e állatok

 

JEGYEK