Programok

Filmvetítés a holokauszt 80. évfordulója alkalmából

Filmvetítések a Néprajzi Múzeumban 2024. febr. 28. 16:00 - 17:30

A Néprajzi Múzeum két dokumentumfilm-sorozat vetítésével emlékezik a holokauszt 80. évfordulójára. Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor. A nemzetközi emléknaphoz kapcsolódva január 26-án, a Mint Makó Jeruzsálemtől című sorozat I-II. részével indul programunk.

A filmek rendező-operatőre dr. habil. Tari János, az SZFE tanára és az ELTE óraadó docense. Makón született, gyermekként sokszor megfordult abban a szövetkezetben, ahol a Mint Makó Jeruzsálemtől története indul. A vetítés után a filmek alkotójával beszélgetünk.

 

Üvöltő csendek – Dokumentumfilm-sorozat a holokauszt helyi emlékezetéről a mai Magyarországon

A dokumentumfilmek az áldozatok, a kívülállók, az elkövetők, a segítők, a túlélők nézőpontjait, személyes történeteit egymás mellé szerkesztve szembesítik a nézőt a holokauszt rettenetével és az azt követő felejtés kiáltó csendjével. A filmek megtekintése és a vetítéseket követő beszélgetések lehetőséget adnak a holokausztemlékezet mai kérdéseinek felvetésére, megvitatására.

A vetítések után Csepeli György, az ELTE TáTK Szociológiai Doktori Iskola Interdiszciplináris Társadalomkutatások Program vezetője és Papp Richárd, az ELTE TáTK Társadalmi Kapcsolatok Intézete igazgatója hívja párbeszédre a résztvevőket.

 

2024. február 28., 16 óra

Téma: Helyi emlékezet

Film: „A pokolból jöttek”. Körösladány (2023, 1 óra 30 perc)
 

Helyszín: moziterem

Jegyvásárlás

JEGYEK