Programok

Az Urálon innen – Lehel László filmje

ÖRÖK-MOZGÓ-KÉP 2023. márc. 5. 15:30 - 17:00

Filmen rögzített hagyomány a Néprajzi Múzeum Filmgyűjteményében

Hogyan tehetők örökkévalóvá a folyamatos mozgásban lévő kulturális jelenségek, hagyományok? Miként lehet a különböző földrészek, régiók népeinek szokásait, életmódját nemcsak rögzíteni, hanem lendületükben, impulzivitásukban az utókor számára megőrizni, átadni? A 150 éves Néprajzi Múzeum, a néprajztudomány mindig is élen járt abban, hogy a legfrissebb technológiákat kutatásai, gyűjteményi munkája során is alkalmazza: elegendő a gramofon és a népzene kutatás inspiratív kapcsolatát feleleveníteni! A Néprajzi Múzeum gyakorlatába a hanghoz hasonlóan nagyon gyorsan beépültek a különböző képrögzítő eljárások is: a néprajzi gyűjtőutakon a fényképezés mellett az 1930-as évektől a mozgófilmen való dokumentálás is megjelent. A többségükben keskenyfilmre készült néprajzi filmfelvételek ma a múzeum filmarchívumának jelentős részét teszik ki, miközben a filmkészítés és dokumentálás ma is aktív része a múzeumi munkának.
Az ÖRÖK-MOZGÓ-KÉP vetítés sorozat nemcsak a Filmgyűjtemény különleges darabjaiból válogat, hanem a különböző korszakok, technikai eljárások lehetőségeiről is képet ad, előhívva egy-egy mára letűnt világ örökké velünk maradó mozgó képeit.

***

Az Urálon innen – Lehel László filmje – Áldozati rítusok az udmurtoknál (1989–1999). A film egy hagyományos, tavaszi, termékenységet befolyásoló ünnepet mutat be egy udmurt faluban, Varkled-Bodjában. A főistenen kívül a földművelésre befolyással levő többi istennek is mutatnak be áldozatot.

Szikladal (1991). A dokumentumfilm a magyarországi kőbányászatot, a bányászok munkáját és életmódját mutatja be.

 

Bevezeti: Kerezsi Ágnes

A program ingyenes.

Helyszíne: Néprajzi Múzeum Moziterme

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

JEGYEK