Programok

DOKU DIALÓG

Válogatás a Sztánai Nemzetközi Népismereti Filmszemle 2023-ban nevezett filmjeiből 2023. szept. 28. 17:00 - 19:00

A Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány 2013-ban indította el a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét. A szemle minden évben ifj. Kós Károly születési helyén, a kalotaszegi Sztánán kerül megrendezésre. A Néprajzi Múzeum 10 év hagyományait és a helyszínt megtartva 2023-ban átvette a filmszemle szervezési feladatait és a pályázat lebonyolítását az Alapítványtól.

Az idei pályázatra 69 filmet nevezetek az alkotók. Ezek között 8 ifjúsági kategóriában nevezett film található. A versenybe 42 filmet választott ki a 7 tagú zsűri. A versenyfilmek vetítése és a díjak átadása Sztánán, augusztus utolsó hétvégéjén volt. Akinek nem volt lehetősége eljutni Sztánára, a Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt, a Néprajzi Múzeum mozijában láthat az idei nevezett filmekből válogatást. 

Szeretettel várunk mindenkit a Néprajzi Múzeumban!

Helyszín: Moziterem, -2. szint

A vetítések ingyenesek!

 

2023. szeptember 28. 17-19 óra

A program első napján fiatal alkotók munkáiból láthatnak válogatást.

A két fiatal díjazott a Tomori Pál Katolikus Gimnázium tanulója, tanáruk Gyöngyösi Tibor. A többi filmet a Károli Gáspár Református Egyetem egykori hallgatói készítették, tanáruk Tari János, akinek filmjét szintén láthatják ezen a programon.

 

Horváth Viktória: Magyarnak születtem Erdélyben (11:12) (Ifj. I. díj)

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány Petrozsényi – Jézus Szíve Gyermekotthonában lakók valós életéről szóló rövidfilm. A riportokból kiderül, hogy az otthon melegének hiánya pótolható a szeretetteljes környezet biztosításával, amely minden körülményben biztonságot és nyugalmat sugároz a benne élő közösségnek.

Marton Áron: A kaláris fényében…! (18:42) (Ifj. III. díj)

Egy fiatal néptáncos házaspár 25 éves hagyományőrző múltját és jelenét mutatja be a film. Elsősorban a házaspár negyedévszázados kapcsolatát a népi kultúrával, valamint a hamarosan 30 éves Mayossa Hagyományőrző Egyesülettel, amely első civil szervezetként jött létre Kiskunmajsán a rendszerváltás után.

Hutter Csenge: Üvegszilánkok (8:53) (Különdíj)

A film egy parádsasvári üvegművész munkáját mutatja be az üvegfúvó műhelyben készült felvételek és a mesterrel készített interjú segítségével.

Bácskai-Nagy Barnabás: Mémsorsok (9:00) (Különdíj)

Humoros áldokumentumfilm az internetes mémek társadalmi hatásáról, amely mégis komoly társadalmi problémát tár elénk.

Kárász Anna Flóra: Eszencia – Az ébredés hozzávalója (15:33)

Sonya Braga boszorkányról szóló alkotás. A boszorkányság a XXI. századi spirituális piac egyik „terméke”. A XX. század végén éledt újjá ez a tevékenység sok, más alternatív és sprituális gyakorlattal együtt.

Salamon Kornél: A bennünk élő bohóc (7:19)

A bohócok porond mögötti életéről, a szakmai kihívásokról és elvárásokról szóló film, amelyről Szabó László, művésznevén PomPom mesél.

Nagy Marietta-Földeák Flóra: I Love Juh (5:00)

Egy homokmégyi juhtenyésztő szakember elhivatottságáról, mindenapjairól és életéről szóló rövid interjú.

Tari János: A táncanyanyelv mestere – Tímár Sándor a Nemzet Művésze (51:46) (Könyv különdíj)

Az alkotás Timár Sándor, a „Mester” nagy ívű szakmai- és életpályáját foglalja össze. Az életút archív felvételek, egykori kollégák, tanítványok interjúi alapján rajzolódik ki előttünk. A film záró részében egy rövid beszélgetést is láthatunk a Mesterrel, akit gyerekei és hűséges társa, Böske vesznek körül.

Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül megvalósuló program.