Programok

DOKU DIALÓG

Válogatás a Sztánai Nemzetközi Népismereti Filmszemle 2023-ban nevezett filmjeiből 2023. okt. 12. 17:00 - 19:00

A Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány 2013-ban indította el a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét. A szemle minden évben ifj. Kós Károly születési helyén, a kalotaszegi Sztánán kerül megrendezésre. A Néprajzi Múzeum 10 év hagyományait és a helyszínt megtartva 2023-ban átvette a filmszemle szervezési feladatait és a pályázat lebonyolítását az Alapítványtól.

Az idei pályázatra 69 filmet nevezetek az alkotók. Ezek között 8 ifjúsági kategóriában nevezett film található. A versenybe 42 filmet választott ki a 7 tagú zsűri. A versenyfilmek vetítése és a díjak átadása Sztánán, augusztus utolsó hétvégéjén volt. Akinek nem volt lehetősége eljutni Sztánára, a Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt, a Néprajzi Múzeum mozijában láthat az idei nevezett filmekből válogatást. 

Szeretettel várunk mindenkit a Néprajzi Múzeumban!

Helyszín: Moziterem, -2. szint

A vetítések ingyenesek!

 

Október 12. 17-19 óra

Kovács László: Akiket a háló megfogott - Hagyományos kisszerszámos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán (26:50) (Feln. III. díj)

Már csak mutatóban őrződött meg a kisszerszámos halászat ősi mestersége. Ezeknek a "kishalászoknak" védelmet jelent, hogy hagyományuk felkerült a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékére. A filmből megismerhetjük a halászati módszert, eszközeit és a „kishalászok” környezetükről, mesterségükről való gondolkodását.

Bácskai Gabriella: Ahol mégsem kolbászból van a kerítés (37:40) (Feln. I. díj)

A Kolbászsor Kelebia külterületének szebb napokat látott tanyasora. Az elhagyott házak között pár lakott porta: csak a legkitartóbbak maradtak. A tanyagondnok az egyetlen kapocs a külvilággal, köldökzsinór, fizikai és érzelmi segítség. A filmben útját kísérve feltárulnak az egyéni sorsok drámai vagy felszabadult pillanatai.

Lala Mikailova: Chronicle of History (4:53)

Az animációs film az Azerbajdzsán Nemzeti Szőnyegmúzeum munkatársainak alkotása, amely a kiváló azerbajdzsáni egykori elnök, Heydar Aliyev 100. születésnapjára készült tematikus szőnyeget és a szőnyegen látható jelenetek videóinterpretációját mutatja be.

Kurucz Réka: Hol terem az Ormánság bora? (21:48) (Könyv különdíj)

Az Ormánságban élő református magyar lakosság, elsősorban Hegyszentmárton és Diósviszló környékén végzett szőlőműveléséről szóló ismeretterjesztő film. E szőlőhegyek sajátos tájszerkezetet és (bio)kulturális örökséget őriztek meg napjainkig.

Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül megvalósuló program.