Programok

DOKU DIALÓG

Válogatás a Sztánai Nemzetközi Népismereti Filmszemle 2023-ban nevezett filmjeiből 2023. okt. 19. 17:00 - 19:00

A Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány 2013-ban indította el a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét. A szemle minden évben ifj. Kós Károly születési helyén, a kalotaszegi Sztánán kerül megrendezésre. A Néprajzi Múzeum 10 év hagyományait és a helyszínt megtartva 2023-ban átvette a filmszemle szervezési feladatait és a pályázat lebonyolítását az Alapítványtól.

Az idei pályázatra 69 filmet nevezetek az alkotók. Ezek között 8 ifjúsági kategóriában nevezett film található. A versenybe 42 filmet választott ki a 7 tagú zsűri. A versenyfilmek vetítése és a díjak átadása Sztánán, augusztus utolsó hétvégéjén volt. Akinek nem volt lehetősége eljutni Sztánára, a Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt, a Néprajzi Múzeum mozijában láthat az idei nevezett filmekből válogatást. 

Szeretettel várunk mindenkit a Néprajzi Múzeumban!

Helyszín: Moziterem, -2. szint

A vetítések ingyenesek!

 

Október 19. 17-19 óra

Sztanó Hédi: „Kétszeresen imádkozik, aki énekel” – Sebestyén Márta népdalénekes (52:18) (Magyar Néprajzi Társaság különdíja)

Archív felvételek, egykori énekesekkel való találkozások, sok zene felhasználása teszi élvezetessé a Sebestyén Márta népdalénekes pályájáról, hitvallásáról készített portréfilmet.

Dénes Zoltán: Táncház – Ahogy elkezdődött (26:00) (Feln. II. díj)

Novák Ferenc, Lelkes Lajos, Stoller Antal, Héra Éva és Sebő Ferenc mesél a táncház-mozgalom kezdeti korszakáról, az ötven évvel ezelőtt történtekről.

Szabó Henriett-Biczó Gábor: A hagyomány árnyékában (40:20)

 Zenélni vagy tanulni, hangzik a választáskényszer kérdése. A film a főhős útkeresésének és a reflexív én-értelmezésének a története, amely sok roma származású és értelmiségivé váló fiatal számára hasonló módon, akár életre szóló döntést jelenthet.

Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül megvalósuló program.