Programok

„Figyeljük népünk olvasmányait!” Válogatás a Néprajzi Múzeum Könyvtárának világi ponyváiból

2024. márc. 5. 16:00 - 17:00

Kiállításmegnyitó                                  

A Néprajzi Múzeum Napjára készült tárlat a gyűjtemény világi ponyváiból válogat. A nagyrészt a 19. század második felére és a 20. század elejére datálható ponyvafüzetek nyelvezete, terjesztése és olvasói bázisa is fontos lenyomata a korabeli művelődési viszonyoknak, társadalmi normáknak, olvasáskultúrának. A ponyvanyomtatvány műfajilag sokszínű kiadványtípus: a ponyvalapokon az olykor tréfás, máskor népnevelő célzatú történetek mellett elfértek a bűnügyi történetek, de a vallási témák, imádságszövegek is.

• A tárlatot megnyitja: Szöllősy Gabriella, a könyvtár osztályvezetője
• A kiállítást és a múzeumi ponyvagyűjteményt röviden bemutatja: Labancz Edit könyvtáros
• A ponyvagyűjtemény történetéről és Sándor István emlékezetéről beszél: Mészáros Borbála könyvtáros

• Népmesék és könyvmesék a ponyván
Előadó: Domokos Mariann néprajzkutató, HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont – Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa

A nyomtatás időben és térben is sokkal nagyobb hatást képest gyakorolni a meseszövegek terjedésére, mint a szájhagyomány. Az előadás ebből a tézisből kiindulva a 19. századi magyar nyelvű populáris olvasmányokat, különösen a ponyvamesei szövegeket, valamint azok keletkezés- és fogadtatástörténetét állítja középpontba. Az előadó egy különleges korpusz, a Grimm-mesék magyar nyelvű ponyvaváltozatainak vizsgálata segítségével szemlélteti, hogyan hatottak a nyomtatott meseszövegek a magyar mesemondó hagyomány alakulására, bepillantást nyújtva az írásbeliség-szóbeliség, és általában a hagyományozódás árnyaltabb folyamataiba.

Helyszín: Könyvtár (2. emelet)

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció

 

JEGYEK