Programok

A Megérkeztünk című időszaki tárlat zárórendezvénye

2023. szept. 2. 10:00 - 18:00

Ezen a napon különleges programmal búcsúzunk a Néprajzi Múzeum városligeti épületének Megérkeztünk című első időszaki kiállításától. Részt vehetünk a rendezés izgalmas hátterébe is bepillantást nyújtó kurátori tárlatvezetésen. Ikonfestő workshopon megismerhetjük és kipróbálhatjuk az ikonok autentikus technikáját. Előadást hallhatunk Hadzsi Ahmed világtérképe apropóján a 16. századi világtérképekről és világképekről. Majd a kiállításban kiállított különféle lábbelik történetét meghallgatva köszönünk el végleg a tárlattól. A programnapot Zeys és barátai előadásában tartott görög zenei koncerttel és táncházzal zárjuk.

A programra külön belépőjegyet nem kell váltani, az all-in és a családi all-in jeggyel a rendezvény és a múzeum minden kiállítása megtekinthető. Ezen a napon mindkét all-in jegytípussal további kedvezményekben részesül a látogató. Az all-in belépőjegyekkel ingyenesen letölthető a Megérkeztünk című időszaki kiállítás audio guide-ja és 10%-os kedvezménnyel vásárolható meg a kiállítás katalógusa, valamint kifejezetten ehhez a tárlathoz készült ajándéktárgy-kollekciója.

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Program

10.00–11.00 | Angol nyelvű tárlatvezetés
Találkozási pont: -2. szint, információs pult
A vezetést tartja: Lakatos Szilvia

11.00–12.30 | Kurátori tárlatvezetés Sedlmayr Krisztinával és Gärtner Petrával
Találkozási pont: -2. szint, információs pult

A Megérkeztünk című időszaki kiállítás az elmúlt 150 év gyűjtéseiből mutat be reprezentatív válogatást. A tér közepén a költözés hatalmas ládája nyílik ki, melyből tárgyak, képek, szövegek, filmek kerülnek elő. A látogatók a kurátorok vezetésével ismerhetik meg a gyűjtemény szinte ismeretlen arcát: a nemzetközi és a Kárpát-medencei anyag párhuzamos jelenlétét, térbeli és időbeli tágasságát.

14.00–17.00 | Ikonfestő workshop
Helyszín: a kiállítás végében

A Néprajzi Múzeum több mint 100 darabos ikongyűjteményének egyik legszebb alkotása a Megérkeztünk tárlaton bemutatott hajasdi Utolsó ítélet ikon. Ennek a lenyűgöző képnek egy apró részletén keresztül bepillantást nyerhetünk az autentikus ikonfestés technikájába. Ha kellő bátorsággal és őszinte kíváncsisággal rendelkezünk, ne hagyjuk ki a finisszázs ikonfestő workshopját! Egy parányi lépéssel talán közelebb kerülünk az angyalokhoz is…
A foglalkozást tartja: Filó Veronika múzeumpedagógus

14.30–15.30 | Az átalakuló világ képe Hadzsi Ahmed 1559-es világtérképe ürügyén
Helyszín: MÉTA tér

A kiállításban bemutatott Hadzsi Ahmed világtérképe igazi rejtély: ki és miért készíthette, és főként kinek a megrendelésére? Létezett-e Hadzsi Ahmed egyáltalán vagy személye csupán kitaláció?  Mit jelentett egy török olvasónak a térképen szereplő sok-sok információ, és miért volt érdekes egy európai világtérkép Szulejmán szultán udvarában? A térkép a világ egészére vonatkozó információk kultúrákat átívelő útjának egy szép példája. Előadó: Korányi G. Tamás

15.30–17.00 | Korok, kultúrák, lábbelik. Rendhagyó tárlatvezetés
Találkozási pont: -2. szint, információs pult

A kiállítás utolsó vezetésén a lábbelik tárlóit járjuk sorra – a téma kutatói a hanti gyöngyös cipő, a deszkás cipő, a torockói csizmák, a zsidó halica bocskor, a japán papucs, a síksági indián mokaszin történetéről, kontextusairól beszélnek. Ezzel veszünk búcsút a Néprajzi Múzeum új épületében rendezett első időszaki kiállítástól.  

A tárgyakról mesélnek: Almási Alma, Gärtner Petra, Gyarmati János, Kerezsi Ágnes, Sedlmayr Krisztina, Vörös Gabriella muzeológusok. Moderátor: Sedlmayr Krisztina

17.00–18.00 | „ZEYS és barátai – Παρέα Ζεύς” Görög zenei koncert és táncház
Helyszín: -2. szint, központi tér

ZEYS a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett művész.  Hazánkban élő görög zenészekkel 1990-ben alapította zenekarát. Eleinte elsősorban autentikus, tradicionális görög stílusban megszólaló zenét játszottak, az utóbbi húsz évben a hagyományos és modern világ zenei elemeit ötvöző saját szerzeményeket is előadnak, ezzel létrehozva a magyarországi görög zenét. Hangzásának különlegessége Zeys egyedi klarinét-, illetve buzuki játéka, rembetiko stílusú énekmódja.

Meghívott előadók: Cleo Mitilineou – énekművész és Pozsgai Márta (Ethno Sanzon) - öthúros hegedű.                                             

Fellépnek:

Zeys – Vasilis Angelidis - buzuki, klarinét, ének
Vlahosz Györgyi - vokál, csörgő
Sainidis Dimitrios - ének
Petros Gailas - akusztikus gitár

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

JEGYEK