Programok

Együtt. Inaktelki képek 2000–2002 – kiállításmegnyitó

2024. márc. 5. 18:10 - 18:45

A vendégeket köszönti:

dr. Kemecsi Lajos főigazgató

A kiállítást megnyitja:

Bán András fotótörténész és Sárkány Mihály néprajzkutató

Fellép:

a Pax et Bonum kórus

A Néprajzi Múzeum az Együtt. Inaktelki képek 2000–2002 című fotókiállítása egy kalotaszegi falu életét, a falut működtető közösségi kapcsolatokat mutatja be. Egy településről sokféle történetet lehet elmondani. Winter Erzsébet, a Néprajzi Múzeum fotográfusa dokumentációs céllal nagyjából ezer diapozitívot készített Inaktelkén, 2000 és 2002 között.  Ebből válogatva olyan kurátori konstrukció jött létre, amely elsősorban a hétköznapi életre, a közösséget fenntartó és működtető kapcsolatokra, az egyén és közösség viszonyára, a közösségi normákra és szabályokra fókuszál, de nem a falubeli élet teljességének bemutatására törekszik. A kiállítás olyan, mint egy családi fényképalbum: mást jelent a falubelieknek, mást a falut ismerőknek, és azoknak is, akik még soha nem jártak ott, nem ismerik. Ha a képek láttán mégis otthonosságot érzünk, az azért lehet, mert ezek valóban hasonlítanak mindannyiunk családi fotóira, amelyeket a kiállítás hatására ezentúl talán kicsit másképpen, tudatosabban, a részletekre és a lehetséges jelentésekre nagyobb figyelmet fordítva nézünk majd.

A Pax et Bonum Kamarakórus 2008-ban alakult a fóti Evangélikus Kántorképző tanáraiból és hallgatóiból. A kórus a klasszikus repertoár remekművei mellett gyakran vállalkozik kortárs külföldi és magyar szerzők ritkábban hallható műveinek bemutatására. Egyházzenei szolgálatok mellett rendszeresen fellépnek Budapest ismert koncerttermeiben, a Zeneakadémián, a Magyar Zene Házában és a Budapest Music Centerben. Az együttest 2020 szeptembere óta Kiss Boldizsár vezeti.

Helyszín: Damjanich utca felőli bejárati csarnok

 

A regisztráció véglegesítésével hozzájárul, hogy a programon esetenként fényképet/rövid videófelvételt készíthetnek Ön(ök)ről, melyet a Néprajzi Múzeum kommunikációs célokra felhasználhat.

JEGYEK