Programok

Hármas könyvbemutató a Néprajzi Múzeum új kiadványaiból

2024. márc. 5. 13:30 - 15:00

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása

A katalógus a Néprajzi Múzeum 2023 őszén megnyílt időszaki tárlatához kapcsolódik. Claudia Andujar, az apai ágon magyar származású, nemzetközi hírű fotográfus és indiánjogi aktivista munkáit a régióban még kevesen ismerik. Ezért a tárlat és a katalógus egyaránt arra vállalkozik, hogy megismertesse a magyar közönséggel a fotográfiai életmű egy jelentős szeletét a São Pauló-i Vermelho Galéria közreműködésével.

A kiállítás katalógusát Cséka György esztéta, kritikus mutatja be.

 

Székátiratok

A Néprajzi Múzeum és az AU Műhely kiállításának katalógusát Keresztes Balázs irodalomtörténész mutatja be. 2018-ban Kézműves esztétika címmel megjelent fordításkötete a kiállítást és a katalógust is formáló William Morris angol utópista szocialista, iparművész és író válogatott írásait adja közre. A katalógus a Magyar Könyvtervezés 2023 előzsűrijének döntése értelmében felkerült a verseny longlistjére.  A Székátiratok a Néprajzi Múzeum időszaki kamarakiállításának katalógusa. A katalógus - a kiállításhoz hasonlóan - egyesíti a kortárs építészet, design, a mai hétköznapok és a paraszti tárgykultúra nézőpontjait. A kiadványban publikált szerzői szövegek a tanulmány és az esszé határterületén mozognak, ezt egészítik ki a kiállításon szereplő tárgyak analóg fotói. A szövegek és képek nem egymás illusztrációi, hanem együtt idézik meg és építik tovább a kiállítás gondolatait.


Gyarmati János: A gyűjtés rabszolgája. A múzeumalapító Xántus János és az osztrák–magyar kelet-ázsiai expedíció

A monográfia magyar, osztrák és amerikai levéltári forrásokra támaszkodva Xántus János sorsát követi nyomon, aki a szabadságharc leverése utáni évtizedes amerikai tartózkodása során lelkes amatőrből elhivatott és felkészült természetrajzi gyűjtővé vált, százezernyi állattal és növénnyel gyarapította a washingtoni Smithsonian Intézet és a Philadelphiai Természettudományi Akadémia gyűjteményeit, miközben hazájáról sem feledkezett meg: több mint hétezer állatot juttatott a Nemzeti Múzeum számára. A kötet második része az osztrák–magyar kelet-ázsiai expedíciót mutatja be az előzményektől a magyar és osztrák résztvevők közötti szakításon át Xántus önálló borneói és ceyloni gyűjtőútjáig, az első kiállítástól a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának 1872-es megalapításáig. A kötet utolsó része Xántusnak a Néprajzi Osztály élén eltöltött negyedszázadát foglalja össze.

A magyar és angol nyelvű köteteket Dr. Kubassek János geográfus, tudománytörténész, a Magyar Földrajzi Múzeum címzetes igazgatója, tudományos tanácsadója mutatja be.

 

Helyszín: A Néprajzi Múzeum könyvesboltja (Damjanich utca felőli bejárat)

JEGYEK