Programok

Piaroák és korrekt parasztok – Boglár Lajos és Hofer Tamás munkássága mozgóképen

2024. márc. 5. 17:00 - 17:45

A filmösszeállítással a Kortárs elődök című előadássorozathoz kapcsolódva az ott megidézett kutatókra: Xántus Jánosra, Bátky Zsigmondra, Boglár Lajosra és Hofer Tamásra emlékezünk.

Bertóti Attila: EthnoZoom (2020) 7 perc
Az EtnoZoom című animációs alkotás a Néprajzi Múzeum öt tárgyára közelít rá, hogy elmesélje történetüket, a tárgyak múzeumi életét, felidézve közben gyűjtőiket és a gyűjtés körülményeit is. A háttértörténetek összegyűjtését és feldolgozását, a koncepció kidolgozását a Néprajzi Múzeum kurátorcsapata végezte.

Boglár Lajos: A sámán nyaklánca (1968) 13 perc
Boglár Lajosnak a venezuelai piaroa indiánok között készített dokumentumfilmje a mindennapi élethez, a valláshoz, a rítusokhoz kötődő tevékenységeket mutat be. A piaroa sámán jelvényei közül kiemelkedik a pekari agyaraiból álló nyaklánc, amelynek készítését is bemutatja a film.

K. Kovács László: Átány települése (4 perc), Szénahordás Átányban (3 perc)
Az archív némafilmek Átány települését örökítik meg az 1950-es években. Az első film készítésében Hofer Tamás szakértőként működött közre.

Csorba Judit Dorottya: Átánytól Chicagóig (2009, részlet) 6 perc
A dokumentumfilm Hofer Tamás muzeológusnak, a Néprajzi Múzeum egykori főigazgatójának pályáját mutatja be. A vetített részlet egy helyszíni látogatás alkalmával feleleveníti az 1950-es és 60-as években végzett átányi kutatásait is.

Tari János: 'Ne csak antropológiát csináljunk, hanem emelkedjünk fel ...' Portréfilm Boglár Lajos etnológusról (2009, részletek) 12 perc
A portréfilm részlete Boglár Lajos filmezés iránti vonzódását és filmes tevékenységét mutatja be.

Helyszín: MÉTA központi tér (-2. szint)

JEGYEK