Programok

TEST ÉS KÉTELY

Finisszázs A kétely felfüggesztése című kiállításban 2024. ápr. 28. 11:00 - 17:00

 

Online jegyvásárlás a finisszázs programjaira.
 

2024. 04. 28. 11:00–13:00

Giroszkópos precesszió, macska és egy szalamandra
Bevezetés a bumeráng világába

Ismered a bumeráng eredetét? Hallottad, hogy hajítófának is hívják? Tudtad, hogy két csoportra osztható: visszatérő és nem visszatérő bumerángokra? Ha nem visszatérő, a legkülönfélébb formákat és díszítéseket felveheti, talán még Az ausztrál bumeráng legendáját is ráfestheted, vagy a Bumeráng-ködöt… Ha visszatérő, nagyon sokszor kell elhajítanod, hogy valóban visszatérjen. Vadászat, harc, sport, jelkép – mind a bumeránghoz kötődnek.
A Néprajzi Múzeum workshopján kitalálhatsz egy bumerángformát, díszítheted és közben megismerkedhetsz a történetével, legendájával, működésével; műtárgyként is szemügyre veheted (A kétely felfüggesztése kiállításban), sőt elhajíthatsz egy kézzel készített darabot.
Gyere és ismerkedj meg ezzel a varázslatos tárggyal a Néprajzi Múzeum bumeráng-alapozó workshopján!

A workshopot vezeti: Filó Veronika múzeumpedagógus és Kristóf Krisztián képzőművész

Ajánlott korosztály: 8–12 év
Maximális létszám: 20 fő

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött!

Regisztráció

Helyszín:
A kétely felfüggesztése kiállítás tere (-2. szint), MÉTA Béta tér (-2. szint)

Találkozópont:
Központi tér, információs pult (-2. szint)

Fotó: Szász Marcell
Fotó: Szász Marcell


2024. 04. 28. 14:00–15:00

Beszélgetés Albert Ádám képzőművésszel
 

Albert Ádám A halhatatlanok hajója című installatív munkájában az idő és az átlényegítés olyan módszerek, amelyek a metaforikus megközelítés mellett a dokumentálás és a muzealizálás egyik gyakorlatán alapulnak: a műtárgyak 3D szkennelésén, fizikai tárgyak virtuális feldolgozásán. A Néprajzi Múzeum kínai gyökérszobrai hosszadalmas és aprólékos feldolgozáson estek át. A beszélgetésben a tárgyak szkennelése, információvá, adattá és virtuális tárggyá alakítása mellett a művészi továbbgondolás lehetőségei is szóba kerülnek.

Moderátorok: Frazon Zsófia és Wilhelm Gábor kurátorok

Helyszín: MÉTA központi tér (-2. szint)

Fotó: Szász Marcell
Fotó: Szász Marcell

 

2024. 04. 28. 15:30–16:00

Hiszem, ha látom
Gergye Krisztián performansza A kétely felfüggesztése című kiállításban

Gergye Krisztián előadóművészetében mára állandósult a művészeti műfajok szintézisét célzó alkotói attitűd. A képzőművészet és a tánc párhuzamosságainak, lehetséges találkozásainak kutatása számos kiállításhoz kapcsolódó performanszában mutatkozott már meg. Ezek az egyedi események – az adott kiállítás terét tekintve színpadnak – az ember világba, térbe vetettségének kiszolgáltatott helyzetéből indulnak ki.
Egy ember a szemlélődés néma melankóliájában, pusztán az érzékeire hagyatkozva próbálja felfedezni és elhelyezni magát a kiállítás által kínált világrendben. Nincs más, csak egy test és a benne rejlő lélek reflexiója a külvilág hatásaira. Ezekből a néma, szavak előtti vagy szavakon túli rezdülésekből mágikus tánc formálódik, amelyben testet ölthet a létezés törékenysége és a világhoz való mágikus viszony nélkülözhetetlensége. Hiszem, ha látom. Ha látom, van, és én is vagyok.
 

Helyszín: A kétely felfüggesztése kiállítás tere (-2. szint)

Fotó: Dömölky Dániel
Fotó: Dömölky Dániel

 

2024. 04. 28. 16:00–17:00

Kurátori tárlatvezetés a kiállító művészekkel

A közös tárlatvezetés témája ez alkalommal a TEST: az élő, a halott, a hiányzó, a kiegészített, a láthatatlanná tett, a protézissel ellátott, a beavatott, az uralt, a teret váltó, anyagtalan test. Emberek, állatok, meghatározhatatlan lények, ősök és istenek teste. Fókuszban a három képzőművész: Albert Ádám, Kristóf Krisztián és Trapp Dominika alkotásai.

Kurátorok: Frazon Zsófia és Wilhelm Gábor

Helyszín: A kétely felfüggesztése kiállítás tere (-2. szint)

Fotó: Szász Marcell
Fotó: Szász Marcell

 

JEGYEK