Programok

Kurátori tárlatvezetés a Kerámiatérben jelnyelvi tolmáccsal

A tárlatvezetést tartja: Bodnár Kata muzeológus, és Botos Barbara jelnyelvi tolmács 2023. márc. 5. 11:00 - 12:30

Az agyagból való tárgykészítés szinte egyidős az emberiséggel, része volt az emberi kultúrának jószerint a Föld minden pontján, minden történelmi korban. Két hosszú, mintegy 50 méteres vitrinben több mint háromezer kerámiát mutatunk meg a múzeum gyűjteményeiből. A formák, a színek, a kerámiatípusok, a készítóhelyenkénti variációk színes kavalkádjában tobzódhat a látogató.

Egyik oldalon bemutatkoznak a gyűjteményeink, bennük a világ kerámiái Amerikából, Afrikából, Óceániából, Ázsiából és természetesen Európából. Több mint ötven magyar népi fazekasközpont legemblematikusabb termékeiben láthatóak a polcokon az Őrségtől a Kárpátok keleti oldalán fekvő Gorzafalváig. A magyar népi fazekasság 18 leggyakoribb típusából sorakoztattunk fel egy-egy nagyobb kollekciót.

A másik oldal témák sorozata arról, hogy hány féle szempont szerint, milyen gondolatok, rendező fogalmak mentén lehet még a kerámiával mint kutatási témával foglalkozni.

A kiállítás létrehozásában részt vevő kurátor nemcsak a bemutatott tárgyak társadalmi, művészet- és művelődéstörténeti aspektusairól tud mesélni, hanem a kiállítás készítéséről, rendezéséről kulisszatitkokat, vívódásokat, vitákat, töprengéseket, a több helyen kényszerűen megkötött kompromisszumokat tud megosztani a látogatóval.

Talákozás: információs pult (-2 szint)

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Regisztráció

 

 
 
JEGYEK