Programok

Szükségbútorok - a szükség szülte megoldások kreativitása!

Specifikus tárlatvezetés a Székátiratok című időszaki kiállításban Molnár Tamással és Zsoldos Annával 2023. márc. 5. 14:00 - 15:00
Szükségbútornak nevezi K. Csilléry Klára etnográfus és művészettörténész az otthon előállított, legtöbbször munkavégzésre használt, alacsony presztízsű, könnyen lecserélhető bútorokat. A szükségbútorok kategórájába tartoznak a gyűjteményben fellelhető lókoponya, vagy akár a kérges faágból, minimális megmunkálással készített fejőszékek, egy fatönkből hasított székek, a különböző gyalogszékek. Olyan tárgyak, amelyek kevés módosítással székké formálhatók, vagy akár természeti objektumok, amelyek kiemeléssel kaphattak székfunkciót. Ez a megközelítés és gondolkodásmód nagyban inspirálta az építészeket az új székek tervezésében: az építészek is maradék fából, építkezési hulladékból, maradékból készítették el Gyors sámli sorozatot, a Maradékbeton-széket, a PVC sámlikat, illetve így vált ülőalkalmatossággá a Talált szék is. Ez a szemlélet jól tükrözi azt a mindenhol jelenlévő hétköznapi kreativitást, amely gyors megoldásokkal, tákolássak és a legjobb értelemben vett buheramegoldásokkal hoz létre mindennapi használati tárgyakat. A kiállítás fontos szempontja a hétköznapi megoldásokban felfedezhető, a névtelen alkotókhoz köthető kreatív intenció és érték kibontása. Ez egy olyan mentalitás, amely kortárs hétköznapi tárgykultúra szempontjából is izgalmas és releváns megközelítés.
Járjuk körbe együtt a Székátiratok című tárlatot, és fedezzük fel együtt mit tanulhatunk ma a paraszti háztartások szükség hozta megoldásaiból.
A Székátiratok kiállítás kiindulópontja a Néprajzi Múzeum gyűjteményének ülőbútorai, ülőalkalmatosságai, székei és sámlijai, amelyekből inspriálódva az AU Műhely, budapesti építésziroda kortárs székeket tervezett. A kiállítás a gyűjteményi tárgyak és a kortárs átiratok között teremt kapcsolatot, párbeszédet, kreatív gondolati teret.
 
Helyszín: Székátiratok című időszaki kiállítás