Programok

Tárgysorakozó - séta a Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központjában

2023. márc. 5. 10:00 - 12:00

Az egykori Szabolcs utcai kórház területén helyezkedik el az a 37 ezer négyzetméteres Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), amelyen a Néprajzi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum osztozik. A Néprajzi Múzeum 2020-ban kezdte meg több mint 200 ezer tárgyával a beköltözést ebbe a korszerű biztonsági és műtárgytárolási feltételekkel rendelkező komplexumba. 10 ezer négyzetméteren, a műtárgyak számára megfelelő tárolási körülmények között, a napfény és a külső hőmérséklet hatásait kiküszöbölve a földszint alatt négy szinten, 28 raktárban, a maximális helykihasználást biztosító tömör tároló egységekbe költöztek tárgyaink.

A szakmai vezetés során lehetőség nyílik a Gyűjteményi Központ korszerű restaurátor műhelyeinek megtekintésére, az ott folyó munkatevékenységek megismerésére. A látogatók egy-egy műtárgy bemutatása során rövid betekintést kaphatnak a restaurálás összetett, sokszínű, nagy felkészültséget, türelmet és problémamegoldó képességet igénylő folyamataiba. A vezetés során lehetőség nyílik a műtárgyérkeztetés útvonalának megtekintésére, meglátogatható a karantén helyiség, mely fontos szerepet játszik a gyűjtemények fertőzésmentes megóvásában, a kártevők elleni védekezésben. A GYK raktáraiban a látogatók megismerhetik a műtárgyak elhelyezésének állományvédelmi szempontjait is.

A szigorú biztonsággal őrzött raktárbázis ezen a napon kivételesen megnyílik a látogatók előtt, hogy betekintést nyújtsunk a múzeumi szakmai munka hátterébe.

 

Helyszín: Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központja (1135 Budapest, Szabolcs u. 33-35.)

 

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Regisztráció

JEGYEK