Programok

Muzsikusok – a cigány zenei kultúra mint nemzeti örökség

Párhuzamos valóságok 2024. jan. 22. 16:00 - 18:30

A Magyar Kultúra Napján a magyar kultúra szerves részének tekintett cigány muzsikát, muzsikusokat állítjuk a programsorozat harmadik eseménye középpontjába. Bár Erdős Kamill céltudatosan nem kutatta, ez a téma barátságai-barátai révén mégis hangsúlyosan, érzékenyen és árnyaltan jelenik meg a kiállításban. 

A Néprajzi Múzeum a magyar és a cigány zenei kultúra egyik legkiemelkedőbb, nemzetközi szinten is elismert muzsikusát, Roby Lakatost kérte fel tárlatvezetésre és beszélgetésre, aki nem mellesleg a legendás Bihari Jánosnak, a verbunkosszerzőnek és a magyar zenei romantika virtuózának egyenesági leszármazottja. A kiállítás kurátorával közös tárlatvezetés és a dr. Gulyás Klára vezette pódiumbeszélgetés egyaránt a cigányzenei kultúrára és annak magyar zenei kultúrára gyakorolt hatására fókuszál.  

Roby Lakatosnak köszönheti a világ az „unortodox cigány fúziós” zenei stílus megszületését és nemzetközi elterjedését. Zenei újítása, hogy a magyar cigányzenét a klasszikus, a balkáni és az ortodox zsidó zenei hagyományokkal, valamint a dzsessz elemeivel ötvözte.

16.00–16.45: Tárlatvezetés Roby Lakatossal

17.00–18.30: Pódiumbeszélgetés Roby Lakatossal

Vezeti: dr. Gulyás Klára antropológus (SRTA)

Belépő: 500 Ft 

Jegyvásárlás

 

„Párhuzamos valóságok” a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeum Erdős Kamill, az „álruhában járó legendás kutató” munkásságát bemutató Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című időszaki kiállításához kapcsolódóan egyedülálló programsorozatot hirdet.

A kiállításban a párhuzamos valóságok témája a roma/cigány közösségek ábrázolásának vonatkozásában jelenik meg. A fotóinstalláció jól szemlélteti a romák Erdős Kamill kutatásai idején, az 1950-es években uralkodó képi reprezentációjának ellentmondásait. A képekben azonban közös, hogy a nem roma/cigány közösség nézőpontját jelenítik meg.

A programsorozat ezt a kettősséget igyekszik feloldani. A rendhagyó tematikus tárlatvezetéseken a kurátorok: Schleicher Veronika, Paréj Gabriella és Szuhay Péter a kiállításhoz szorosan kapcsolódó négy témakörre fókuszálva a korszak jellegzetességeire világítanak rá. A tárlatvezetéseket pódiumbeszélgetések követik, amelyeken dr. Gulyás Klára kulturális antropológus (Sárospataki Református Teológiai Akadémia) vezetésével a magyarországi roma/cigány közösségek belső értelmező nézőpontjai válnak láthatóvá.

A Néprajzi Múzeum elkötelezett az ICOM új múzeumdefiníciója által is hangsúlyozott sokszínűség mellett, amelyet küldetési nyilatkozatában is hangsúlyoz: „Gyűjteményének és tudáskészletének köszönhetően a Múzeum más tudományok és a művészet számára is kiindulópontot jelent a kulturális emlékezet, a kulturális sokszínűség és a változó identitások megértéséhez, elfogadásához és tiszteletéhez.”

 

 

JEGYEK