Programok

Muzsikusok – a kávéházi cigányzenei kultúra, mint nemzeti örökség

Párhuzamos valóságok 2024. jan. 21. 15:00 - 17:30

 

15.00–15.45  Tárlatvezetés – vezeti: Schleicher Vera

16.00–17.30  Pódiumbeszélgetés - vezeti: dr. Gulyás Klára antropológus (SRTA)

További résztvevők: Roby Lakatos, Lisztes Jenő és Szomora Zsolt

 

A Magyar Kultúra Napján a magyar kultúra szerves részének tekintett cigányzenét és -muzsikusokat állítjuk a programsorozat harmadik eseménye középpontjába. Bár Erdős Kamill céltudatosan nem kutatta, ez a téma barátságai-barátai révén érintőlegesen megjelenik a kiállításban. 

A kiállítás kurátora, Schleicher Vera által vezetett tematikus tárlatvezetés és a dr. Gulyás Klára vezette pódiumbeszélgetés egyaránt a kávéházi cigányzenei kultúra múltjára és jelenére fókuszál, amelyre meghívott vendégeink saját elbeszélései, személyes és szakmai életútjuk állomásai artikulálásával kapunk választ, mélyebb betekintést.

A Néprajzi Múzeum a magyar és a cigányzenei kultúra egyik legkiemelkedőbb, nemzetközi szinten is elismert hegedűvirtuózát, Roby Lakatost, a fiatal kora ellenére tehetségével a világ legrangosabb koncerttermeit meghódító Lisztes Jenő cimbalomművészt, és nem utolsó sorban Szomora Zsolt cigányprímást, civil szervezeti képviselőt, mint a kávéházi cigányzene hagyományőrző képviselőjét kérte fel a pódiumbeszélgetésre.

 

Belépő: 500 Ft/fő

Online jegyvásárlás

A képen balról jobbra: Roby Lakatos, Szomora Zsolt és  Lisztes Jenő
A képen balról jobbra: Roby Lakatos, Szomora Zsolt és Lisztes Jenő

„Párhuzamos valóságok” a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeum Erdős Kamill, az „álruhában járó legendás kutató” munkásságát bemutató Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című időszaki kiállításához kapcsolódóan egyedülálló programsorozatot hirdet.

A kiállításban a párhuzamos valóságok témája a roma/cigány közösségek ábrázolásának vonatkozásában jelenik meg. A fotóinstalláció jól szemlélteti a romák Erdős Kamill kutatásai idején, az 1950-es években uralkodó képi reprezentációjának ellentmondásait. A képekben azonban közös, hogy a nem roma/cigány közösség nézőpontját jelenítik meg.

A programsorozat ezt a kettősséget igyekszik feloldani. A rendhagyó tematikus tárlatvezetéseken a kurátorok: Schleicher Veronika, Paréj Gabriella és Szuhay Péter a kiállításhoz szorosan kapcsolódó négy témakörre fókuszálva a korszak jellegzetességeire világítanak rá. A tárlatvezetéseket pódiumbeszélgetések követik, amelyeken dr. Gulyás Klára kulturális antropológus (Sárospataki Református Teológiai Akadémia) vezetésével a magyarországi roma/cigány közösségek belső értelmező nézőpontjai válnak láthatóvá.

A Néprajzi Múzeum elkötelezett az ICOM új múzeumdefiníciója által is hangsúlyozott sokszínűség mellett, amelyet küldetési nyilatkozatában is hangsúlyoz: „Gyűjteményének és tudáskészletének köszönhetően a Múzeum más tudományok és a művészet számára is kiindulópontot jelent a kulturális emlékezet, a kulturális sokszínűség és a változó identitások megértéséhez, elfogadásához és tiszteletéhez.”

 

 

JEGYEK