Programok

Terep és szerep – Értelmiségi szerepek és szerepelvárások

Párhuzamos valóságok 2024. febr. 3. 16:00 - 18:30

Erdős Kamill munkássága, fotói nem egy kiválasztott csoportot mutatnak be, hanem több különböző szociokulturális és szocioökonómiai háttérrel rendelkező roma/cigány közösséget.  

A kiállítás gazdag anyaga is jól szemlélteti e közösségek korszakra jellemző élethelyzetét és az általuk betöltött társadalmi szerepköröket és életformákat.  A programelem elnevezését és témáját a kiállítás „Terep és szerep” című egysége inspirálta. A roma/cigány közösségek értelmiségi rétegének artikulálódásával azonban az 1950-es évekhez képest ma a roma/cigány közösségek nem pusztán a társadalmi integráció célcsoportjaként jelennek meg, hanem olyan társadalmi szereplőként, akik maguk is aktív formálói az integrációs folyamatnak. A programelem tematikus tárlatvezetése az Erdős Kamill kutatásának időszakában élő roma/cigány közösségek élethelyzetét és tevékenységeit helyezi a középpontba. A pódiumbeszélgetésen a meghívott vendégek dr. Gulyás Klára moderálásával a roma/cigány közösségek értelmiségi szerepeit és szerepelvárásait vitatják meg.  

16.00–16.45:  Tárlatvezetés 

17.00–18.30: Pódiumbeszélgetés (Orsós Julianna történész, Kerekes-Jónás Tímea szociálpolitikus, Ruszó András kulturális antropológus) 

Vezeti: dr. Gulyás Klára kulturális antropológus (SRTA)

Belépő: 500 Ft 

Jegyvásárlás

 

„Párhuzamos valóságok” a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeum Erdős Kamill, az „álruhában járó legendás kutató” munkásságát bemutató Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című időszaki kiállításához kapcsolódóan egyedülálló programsorozatot hirdet.

A kiállításban a párhuzamos valóságok témája a roma/cigány közösségek ábrázolásának vonatkozásában jelenik meg. A fotóinstalláció jól szemlélteti a romák Erdős Kamill kutatásai idején, az 1950-es években uralkodó képi reprezentációjának ellentmondásait. A képekben azonban közös, hogy a nem roma/cigány közösség nézőpontját jelenítik meg.

A programsorozat ezt a kettősséget igyekszik feloldani. A rendhagyó tematikus tárlatvezetéseken a kurátorok: Schleicher Veronika, Paréj Gabriella és Szuhay Péter a kiállításhoz szorosan kapcsolódó négy témakörre fókuszálva a korszak jellegzetességeire világítanak rá. A tárlatvezetéseket pódiumbeszélgetések követik, amelyeken dr. Gulyás Klára kulturális antropológus (Sárospataki Református Teológiai Akadémia) vezetésével a magyarországi roma/cigány közösségek belső értelmező nézőpontjai válnak láthatóvá.

A Néprajzi Múzeum elkötelezett az ICOM új múzeumdefiníciója által is hangsúlyozott sokszínűség mellett, amelyet küldetési nyilatkozatában is hangsúlyoz: „Gyűjteményének és tudáskészletének köszönhetően a Múzeum más tudományok és a művészet számára is kiindulópontot jelent a kulturális emlékezet, a kulturális sokszínűség és a változó identitások megértéséhez, elfogadásához és tiszteletéhez.”

JEGYEK