2017 – Múzeum és társadalom

Az országos néprajzos muzeológus továbbképzés konferenciája a Néprajzi Múzeum és a Kanizsa Dorottya Múzeum együttműködésében 2017. okt. 11. 8:00 - 2017. okt. 13. 16:00

Helyszín: Kanizsai Dorottya Múzeum, Mohács

Szakmai szervező: Frazon Zsófia, Granasztói Péter, Schleicher Vera (Néprajzi Múzeum); Ferkov Jakab (Kanizsai Dorottya Múzeum); programkoordinátor: Árva Judit (Néprajzi Múzeum)

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Témaválasztás

A néprajzi gyűjteményekkel dolgozó múzeumok és a társadalom együttműködése a néprajztudomány korai időszakától kezdve létező gyakorlat, és nemcsak a gyűjteményi kutatómunka, a gyűjteménygyarapítás, hanem a tudásközvetítés, a társadalmi szerepvállalás és az ismeretterjesztés területén is. A múzeumok gyűjteményi tudáson alapuló gondolkodása, ennek minél szélesebb társadalmi hasznosítása mára olyan elvárás, amely a működés alapvető feltétele. A múzeum és a társadalom kapcsolata nemcsak a tudáscsere, a társadalmi párbeszéd és a múzeumok nyitása miatt fontos, hanem e témák kutatási és a muzeológiai lehetőségeinek hangsúlyozása miatt is. A konferencián a „jó gyakorlatok” feldolgozása tágítja és specifikálja a nagyon általánosan megadott témateret. A gyakorlati példák ugyanis mindig érzékletesen mutatnak be jó ötleteket, helyi kezdeményezéseket, közösségi formákat és együttműködési terepeket. Ezek kritikus megvitatása pedig hatékonyabbá teheti a múzeumokat közvetlenül körülvevő közösségek és a társadalom mindennapi működését. A továbbképzés programja a téma minél rétegzettebb megközelítését tűzi célul, melyet a Néprajzi Múzeum a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeummal együttműködésben valósít meg.

 

A továbbképzés tudományos és társadalmi célja

A továbbképzési konferencia célja, hogy a fenti témakörökben kérdéseket fogalmazzon meg, és módszertani és gyakorlati példák és esetek bemutatásával és elemzésével keressen válaszokat – szakági és szakágon túlmutató párbeszéd létrehozásával. A kiindulópont kapcsolódik ahhoz az elfogadott, de részleteiben mégis sokat vitatott tényhez, miszerint a múzeumok a társadalom meghatározó szegmensét képezik. A továbbképzés e nagyon tág téma négy kiemelt területére helyezi a hangsúlyt, egy-egy tematikus szekció szervezésével. Mind a négy téma hátterében az a – múzeumi körökben ma már kevéssé vitatott, ám a nyilvánosság számára még nem kézenfekvő – tapasztalat áll, hogy a múzeumok egyrészt nem azonosak az őket befogadó épületekkel, másrészt kompetenciájuk messze túlterjed gyűjteményeik feldolgozásán és a kiállítások készítésén.

 

A továbbképzés műfaji kerete

A 2017. évi továbbképzés szakít az eddig gyakorolt frontális előadásformával, és a rövid prezentációkat, illetve a sokkal intenzívebb, vitára épített beszélgetést részesíti előnyben. A téma szempontjából a műfaji kísérletezés indokolt, illetve lényegesen több megszólaló szereplésére, a hallgatóság érdemi bevonására van lehetőség. Ez segíti, hogy a jó gyakorlatok minél szélesebb körben ismertté váljanak, a hangsúlyt pedig a problémaorientált megközelítésekre helyezi.

A részletes program itt olvasható.

A konferencia szakmai beszámolója itt olvasható.

A konferencián készült videófelvétel itt tekinthető meg.

A konferencia a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

JEGYEK