Written by Vilma Főzy

The Piaroa Collection

Catalogi Musei Ethnographiae 15.

Néprajzi Múzeum, Budapest, 2010, 224 p.

In Hungarian with English introduction

5,500 Ft
Add to Cart

This product was added to the Cart.

View Cart

A Néprajzi Múzeum Tárgykatalógusai sorozat 15. kötete egyben az első, amely a Regionális Gyűjtemények (volt Nemzetközi gyűjtemények) anyagát dolgozza föl. A piaroa törzs Venezuelában, az Orinoco mentén élő, az amazóniai kultúra jellegzetességeit magán viselő indián népcsoport. A piaroák az 1960-as évek végéig hagyományos életmódot folytattak őserdei településeiken. Ebben az időszakban, 1967-68-ban végzett terepmunkát körükben Boglár Lajos, a Néprajzi Múzeum Amerika gyűjteményének muzeológusa. Útjának eredményeképpen a tradicionális piaroa kultúra nagyjából teljes tárgyi anyagát sikerült begyűjtenie, e tárgyak készítését, használatát pedig fotókon és filmeken is megörökítette; útitársa, Halmos István népzenekutató pedig gazdag hanganyagot rögzített. Amikor Boglár 1974-ben visszatért a helyszínre, az indiánok életkörülményei már teljesen megváltoztak. A kormányzat bíztatására a közlekedési útvonalakhoz közelebb eső állami telepekre költöztek, és megkezdődött kulturális asszimilálódásuk.

 

 

Habár Boglár Lajos gyűjteménye - amelyet két, Venezuelában élő magyar orvos tárgyai egészítenek ki - nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltó mennyiségű és minőségű, a kiadvány nem csupán a szakmai közönség számára lehet vonzó. A kötet magyar és angol nyelvű bevezető tanulmánya tájékoztat a piaroák kultúrájáról, a körükben végzett eddigi kutatásokról és mai helyzetükről. A katalógus tárgyairól szóló alapvető információk angolul is olvashatók a kötetben.

A katalógus mintegy 460 tárgy színes fotóját és leírását tartalmazza. Az élelemszerzés- és készítés, a mindennapi élet kellékei mellett ékszereket, kiemelkedő szépségű tolldíszeket is találunk az anyagban. Különösen értékesek azok a varázsláshoz használt tárgyak és rítusokban szereplő maszkok, amelyeknek utolsó példányai kerültek a múzeumba.

A tárgyfotókat 77 fekete-fehér, a helyszínen készült archív fotó egészíti ki, amely a katalógusban szereplő tárgyak készítését, használatát mutatja be.