Írta: Főzy Vilma

A piaroa gyűjtemény

A Néprajzi Múzeum tárgykatalógusai 15.

Néprajzi Múzeum, Budapest, 2010, 224 p.

A Néprajzi Múzeum Tárgykatalógusai sorozat 15. kötete egyben az első, amely a Regionális Gyűjtemények (volt Nemzetközi gyűjtemények) anyagát dolgozza föl. A piaroa törzs Venezuelában, az Orinoco mentén élő, az amazóniai kultúra jellegzetességeit magán viselő indián népcsoport. A piaroák az 1960-as évek végéig hagyományos életmódot folytattak őserdei településeiken. Ebben az időszakban, 1967-68-ban végzett terepmunkát körükben Boglár Lajos, a Néprajzi Múzeum Amerika gyűjteményének muzeológusa. Útjának eredményeképpen a tradicionális piaroa kultúra nagyjából teljes tárgyi anyagát sikerült begyűjtenie, e tárgyak készítését, használatát pedig fotókon és filmeken is megörökítette; útitársa, Halmos István népzenekutató pedig gazdag hanganyagot rögzített. Amikor Boglár 1974-ben visszatért a helyszínre, az indiánok életkörülményei már teljesen megváltoztak. A kormányzat bíztatására a közlekedési útvonalakhoz közelebb eső állami telepekre költöztek, és megkezdődött kulturális asszimilálódásuk.

 

 

Habár Boglár Lajos gyűjteménye - amelyet két, Venezuelában élő magyar orvos tárgyai egészítenek ki - nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltó mennyiségű és minőségű, a kiadvány nem csupán a szakmai közönség számára lehet vonzó. A kötet magyar és angol nyelvű bevezető tanulmánya tájékoztat a piaroák kultúrájáról, a körükben végzett eddigi kutatásokról és mai helyzetükről. A katalógus tárgyairól szóló alapvető információk angolul is olvashatók a kötetben.

A katalógus mintegy 460 tárgy színes fotóját és leírását tartalmazza. Az élelemszerzés- és készítés, a mindennapi élet kellékei mellett ékszereket, kiemelkedő szépségű tolldíszeket is találunk az anyagban. Különösen értékesek azok a varázsláshoz használt tárgyak és rítusokban szereplő maszkok, amelyeknek utolsó példányai kerültek a múzeumba.

A tárgyfotókat 77 fekete-fehér, a helyszínen készült archív fotó egészíti ki, amely a katalógusban szereplő tárgyak készítését, használatát mutatja be.